Στο "κόκκινο" επιστρέφει το Χρηματιστήριο

Απώλειες για το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην Ισπανία. Το τεχνικό -12% του ΟΠΑΠ εξισορροπείται από τραπεζικές και μη δυνάμεις. Μάχη στην ETE, άνοδος για Alpha. Κρίσιμες οι 480 μονάδες για τον Γ.Δ.

Μετά την προσπάθεια αντίδρασης, το Χρηματιστήριο επιστρέφει σε αρνητικό πρόσημο. Το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης είχε οριακές απώλειες στις 492 μονάδες, αλλά προς τις 15.30 οι πωλήσεις αυξήθηκαν και βρίσκεται να χάνει 1,5%.

Με την αξία των συναλλαγών περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 15.30 και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στα συνήθη 3-5 χαρτιά του εικοσάρη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το «ισπανικό πρόβλημα» και το θρίλερ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών αποτυπώνονται αμέσως στο χρηματιστηριακό ταμπλό, από τη Μαδρίτη και τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα.

Στη Μαδρίτη ο Ibex κυμαινόταν νωρίτερα στις 6.455 μονάδες (-0,34%), ενώ και το ευρώ φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Αναμφίβολα, όσα θα διαδραματιστούν το Σαββατοκύριακο ή τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επηρεάσουν ανάλογα τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος από το ξημέρωμα της Δευτέρας κιόλας, με το άνοιγμα δηλαδή των αγορών στην Ασία.

Στο Χ.Α. επανέρχεται η ισορροπία, μετά την αρχικά μεγάλη βουτιά των βασικών δεικτών, που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην προσαρμογή της τιμής για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η προσφορά και η αρχική διόρθωση στις τράπεζες μαζεύτηκαν κι ο κλαδικός δείκτης γύρισε ανοδικά, επιβεβαιώνοντας τις 480 μονάδες ως ισχυρό σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ.

Ο δεικτοβαρής ΟΠΑΠ παραμένει έως 12,5% χαμηλότερα και μεγάλο μέρος των τεχνικών απωλειών του εξισορροπείται από την υπεραπόδοση τραπεζικών και μη τίτλων.

Υπεραπόδοση για την Alpha Bank (έως 8%) αλλά και για τη Eurobank και την Πειραιώς. Μάχη για το πρόσημο δίνεται στην Εθνική Τράπεζα. Μετά το αρχικό άδειασμα, επανήλθαν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και της πιο βαριάς μετοχής του Χ.Α., της 3E.

Στον Μυτιληναίο, στο F.F.G. οι αγοραστές είχαν σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο. Εάν εξαιρεθεί η διόρθωση του ΟΠΑΠ, η συνεδρίαση εξελίσσεται λίγο έως πολύ όπως περίμεναν και υπολόγιζαν στην πλειονότητά τους οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v