Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και... αναμονή

Σε αναμονή το Χ.Α. λόγω eurogroup, με επιλεκτική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Σύνοδος υπό τη σκιά της υποβάθμισης της Γαλλίας από τη Moody’s και της αρνητικής πρόβλεψης της Bundesbank για τη γερμανική οικονομία.

Στάση αναμονής τηρείται στο Χ.Α. Μετά το χθεσινό τραπεζικό «τράβηγμα», βασικοί δείκτες και μετοχές επιχειρείται να διατηρηθούν στις υψηλές τιμές των τελευταίων συνεδριάσεων.

Μικρές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE-20, που αρχικά (γύρω στις 10.45) αντέδρασαν έως τις 826,51 μονάδες και τις 297,02 μονάδες αντίστοιχα. Στα τοπικά υψηλά κατοχυρώθηκε μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στις τράπεζες, με συνέπεια οι κύριοι δείκτες να διολισθήσουν χαμηλότερα.

Να σημειώσουμε πως ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται μέχρι στιγμής στο εύρος των 280,01-288,00 μονάδων. Νωρίτερα, στον Εκηβόλο ανεβάσαμε σχετικό διάγραμμα του κλαδικού δείκτη, με αφορμή τη χθεσινή αντίδρασή του προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια, όπως και εχθές την ίδια ώρα, δεν ξεπερνά τα 12,5 εκατ. ευρώ. Υψηλότερος ο τζίρος σε Εθνική, Alpha Bank αλλά και σε Πειραιώς, ΟΤΕ. Αντιθέτως, μετριότερος είναι, μέχρι στιγμής, σε ΟΠΑΠ και 3E.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η σημερινή συνεδρίαση του eurogroup αναμένεται να οδηγήσει σε καταρχήν αποφάσεις για την Ελλάδα. Παραμένει βέβαια η εκκρεμότητα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. στο θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους.

Από τεχνική πλευρά, και με ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, η χθεσινή τραπεζοβαρής αντίδραση πρέπει να έχει συνέχεια για να μεταθέσει ή να αναβάλει το πτωτικό σενάριο.

Νωρίτερα, η Εθνική αντέδρασε έως το 1,68 ευρώ, για να διολισθήσει (11.22) στο 1,63 ευρώ. Ανάλογα, η διακύμανση της Alpha Bank είναι 1,84 ευρώ και 1,79 ευρώ πριν από λίγο. Στο 0,818 η Eurobank, στο 0,438 ευρώ η Πειραιώς. Υψηλότερες τιμές για ΟΤΕ, ΔΕΗ, 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Τιτάν.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανάλογη διατήρηση δυνάμεων παρατηρείται, μέχρι στιγμής, στις μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας. Ειδικότερα δε σε Τέρνα Ενεργειακή, Υγεία, Intracom, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Ελληνικά Καλώδια.

Λίγο μετά τις 11.20 οι βασικοί δείκτες υποχωρούσαν κάτω από τα αρχικά χαμηλά τους. Με τον Γενικό Δείκτη στις 818 μονάδες, τον FTSE-20 προς τις 292 και με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 13 εκατ. ευρώ.

Τις ευρωπαϊκές αγορές, και βεβαίως το eurogoup, τις «σκιάζουν» αφενός η υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody’s και αφετέρου η πρόβλεψη της Bundesbank για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας στα τέλη του έτους.

Στο 1,2796 δολάριο το ευρώ, στα 1.732,40 δολάρια ανά ουγκιά ο χρυσός και στα 110,90 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v