Υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι των ευρωπαϊκών, καθώς με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο οι αγοραστές συνεχίζουν προς την περιοχή των 1.750 μονάδων.
Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,60% στις 23.500 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC40 με 0,98% στις 7.753 μονάδες, στην Αθήνα οι αγοραστές ενισχύουν τις θέσεις τους, κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.
Ανοδος 3,52% στις 1.654 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, με συναλλαγές 19,1 εκατ. μετοχές σε σύνολο 27,2 εκατ. μτχ. να πραγματοποιούνται σε τίτλους των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank αλλά και Κύπρου, διαμορφώνουν την εικόνα της συνεδρίασης.
Με τη διοίκηση της Alpha Bank να ανακοινώνει τα μεγέθη 3μήνου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συστημικών, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαχειριστές, κυρίως, ξένων χαρτοφυλακίων να έχουν ευρύτερη εικόνα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου, πρωτίστως δε των προοπτικών για τη συνέχεια.
Συνέχεια που περιλαμβάνει από τη διανομή κερδών (2024) -υπερδιπλάσια της προηγούμενης χρήσης (των 850 εκατ. ευρώ)-, διεύρυνση δραστηριοτήτων, μέχρι εξωστρεφή σχεδιασμό.
Ξένοι οίκοι (JPMC, Mediobanca, UBS, Jefferies κ.λπ.) έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν κλίμα, συνακόλουθα τάση για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σημειωτέον πως μέχρι τώρα η όλη κίνηση από τα τελευταία χαμηλά των 1.278,63 μονάδων -της Δευτέρας των δασμών (στις 2 Απριλίου)- έρχεται απλά να καλύψει το ευρύ πτωτικό κενό που δημιουργήθηκε με την κήρυξη του δασμολογικού «πολέμου» Τραμπ.
Η κοινότητα είναι σε διαδικασία επανάκτησης των απωλειών, ενόσω τα αποτελέσματα της τακτικής της διοίκησης της Ουάσιγκτον είναι η επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, διαφαινόμενη πρόθεση της Κίνας να εξευρεθεί κοινός τόπος, και άλλων εξελίξεων εξίσου σημαντικών ή όχι.
Για σταδιακή αποκατάσταση των τραυματικών απωλειών που προκάλεσε το αρχικό σοκ κάνουν λόγο χρηματιστές, εκτιμώντας πως συν τω χρόνω αποκαθίστανται οι νέοι συσχετισμοί. Προφανώς και το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, καθώς προστίθενται νέα μέτωπα (λ.χ. Ινδίας-Πακιστάν), πλην όμως η Ουάσιγκτον δείχνει να ελέγχει το παιχνίδι. Η περιοδεία/επίσκεψη Τραμπ σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, συνδυαστικά με την ενέργεια των ισχυρών του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου μειώνοντας τις τιμές εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Αφορμής δοθείσης από Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι long έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν σε ένα από τα στοιχήματα με τη μεγαλύτερη απόδοση, διεθνώς, για το 2025. Με άνοδο 28,31% για τον ΔΤΡ από την αρχή του έτους, με 21,35% για τον FTSE25 και σχεδόν 20% για τον ΓΔ το «ελληνικό bet» μια χαρά τους βγαίνει μέχρι τώρα.
Στις 4+1 τραπεζικές οι μεγαλύτερες εισροές, με την Αlpha Bank στα 2,381 (5,05%), την Πειραιώς στα 5,244 (1,56%), την Εθνική στα 9,862 (4,18%), τη Eurobank στα 2,457 (1,95%) και την Κύπρου στα 6 (0,33%), συμπληρώνοντας τραπεζική 5άδα. Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο -αλλά και σε αρκετά σχόλια αυτής της εβδομάδας-, οι περισσότερες συναλλαγές (11,43 εκατ. μτχ.) και η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται για τον τίτλο της Αlpha Bank.
Ευρεία όμως η έκταση των εισροών, καθώς με αγορές η μετοχή της Metlen είναι στα 41,92 (2%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 18,94 (0,21%), του ΟΠΑΠ στα 19,80 (2,06%), της ΔΕΗ στα 13,66 (1,56%), όπως και των Jumbo στα 28,48 (1,71%), Motor Oil στα 21,92 (1,11%), ΟΤΕ στα 16,91 (0,08%), Cenergy Holdings στα 8,99 (2,16%) κ.α.
Ενδεικτική της τάσης η καταγραφή νέων υψηλών για μετοχές της Jumbo από τα large caps και των ΟΛΠ στα 42,20 (3,18%), Quest στα 6,75 (2,22%) από τα -όχι και τόσο- mid caps (FTSEMidCap) καθώς η αποτίμηση του ΟΛΠ μεγεθύνεται προς το 1,055 δισ. ευρώ.
Στις 80/32 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.
(*) στις 14:15, με την αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών να έχει αυξηθεί στα 15,71 εκατ. ευρώ.