Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2009

Από την S&P στη Fitch: Λεπτομέρειες που τσούζουν

Από την S&P στη Fitch: Λεπτομέρειες που τσούζουν
Σπανίως οικονομικοί αναλυτές, πολύ δε περισσότερο επικεφαλείς οίκων αξιολόγησης, απομακρύνονται από το πεδίο του ενδιαφέροντός τους και καταπιάνονται με θέματα που δεν άπτονται της οικονομίας.

Σε εποχές όμως κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου η οικονομία έχει άμεση ανάγκη την πολιτική, δηλ. εξαρτάται από τις αποφάσεις των πολιτικών (σχέδιο εξόδου από την κρίση, τραπεζικά πακέτα κ.λπ. κ.λπ.), παραβαίνουν τον κανόνα και διατυπώνουν άκρως αιχμηρές απόψεις.

Πρίν καν περάσουν 24 ώρες από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Fitch, κ. Chris Pryce, με συνέντευξή του στο Reuters, θεωρεί πολύ πιθανή την υποβάθμιση της χώρας μας και από τον οίκο του.

Από εκεί και πέρα ο κ. Pryce πηγαινοέρχεται στα χωράφια της οικονομίας και της πολιτικής ("η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει την πρώτη τετραετία", "δεν χαρακτηρίζω την περισινή προσπάθεια μεταρρύθμιση") και αναμένει δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας του υπουργείου οικονομίας, θέτοντας το ερώτημα: "Θα εφαρμόσει οικονομική πολιτική στήριξης των φτωχώτερων τάξεων ή πολιτική βελτίωσης των δημοσιονομικών".

Ωστόσο, το ζουμί, δηλαδή η καταπάτηση των... χωρικών υδάτων της πολιτικής βρίσκεται στην διαπίστωση ότι "το γεγονός πως η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία μόλις μιας έδρας την καθιστά περισσότερο αδύναμη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων".

Καπάκι σε αυτό έρχεται και το σχόλιο του επικεφαλής πως δεν αποκλείεται "ένα σκάνδαλο να ωθήσει κάποιον βουλευτή να παραιτηθεί ή να αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία".

Σκέτη... τσούχτρα ο αθεόφοβος...

Υ.Γ.:  Πρόχειρη ίσως η πολιτική ανάλυση του Μr. Fitch, σημασία έχει όμως ότι την κάνει και ότι εκ της θέσεώς του έχει πολυπληθές ακροατήριο στο εξωτερικό... 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v