Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Παρ 4 Οκτ

Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει… ο ΕΟΠΥΥ

Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει… ο ΕΟΠΥΥ

Αν γίνονταν τέτοιες καταγγελίες -και μάλιστα δημοσίως- εναντίον κάποιου ιδιώτη, αυτός θα έπρεπε κανονικά να εκραγεί και να αρχίσει να μοιράζει διαψεύσεις, αν όχι και μηνύσεις!

Το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο, έχει επιλέξει να σιωπά... Ουδέν περί ταμπακέρας.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών κλινικών καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με τα στοιχεία που δίνει παραπληροφορεί την τρόικα, θέλοντας να δείξει πως τα καταφέρνει μια χαρά στο μάζεμα των ελλειμμάτων στα δημόσια νοσοκομεία και πως για το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ φταίνε οι ιδιώτες! (βλέπε χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Αντί αυτού, η κυβέρνηση σιωπά, και μάλιστα αρνείται να απαντήσει για το περιεχόμενο των κονδυλίων που έχει εντάξει στον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών...

Επιπλέον -όπως λέγεται-, ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει τις ιδιωτικές κλινικές να υποβάλουν τα στοιχεία τους άμεσα και ηλεκτρονικά, κάτι τέτοιο δεν γίνεται στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα οι όποιες συγκρίσεις κόστους του κάθε κωδικού να είναι από δύσκολες έως και παραπλανητικές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου αναφέρθηκε στην τρόικα ως νοσήλιο ανά ασθενή τα 1.000 ευρώ στην ιδιωτική υγεία και τα 752,79 ευρώ στη δημόσια. Μόνο που κάτω από το «κουτάκι» της δημόσιας υγείας υπάρχει και ένα νούμερο 2.500,56 ευρώ ανά ασθενή με την ένδειξη «άλλες υποχρεώσεις» (other liabilities)...

ΥΓ.1: Στελέχη του κλάδου της ιδιωτικής υγείας καταγγέλλουν υφυπουργό προηγούμενης κυβέρνησης που τους προέτρεψε να μην σχολιάσουν κάποια πράγματα, γιατί θα έπαιρνε χαμπάρι η τρόικα πως τα ελλείμματα της δημόσιας υγείας ήταν μεγαλύτερα από αυτά που εμφάνιζε η κυβέρνηση και έτσι θα πίεζε την κυβέρνηση για τη λήψη και νέων μέτρων!

ΥΓ.2: Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε στις ιδιωτικές κλινικές γύρω στα 500 εκατ. ευρώ για νοσήλια έως και την 31η Δεκεμβρίου 2011 και πάνω σ' αυτό το ποσό έχει νομοθετήσει «κούρεμα» ύψους 8%.

Το οξύμωρο, όμως, είναι πως σε κάποιους παρόχους οφείλεται πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών τιμολογίων που απέστειλαν στα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2006-2011 και σε άλλους πολύ μικρότερο ποσοστό! Και αυτό συνέβαινε -όπως λέγεται- επειδή η δεύτερη κατηγορία παρόχων έσκαγε ένα πρώτης τάξεως... γρηγορόσημο (γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα;).

Έρχεται λοιπόν τώρα το Δημόσιο και τιμωρεί για δεύτερη πλευρά όσες εταιρείες δεν έδιναν γρηγορόσημο, καθώς όχι μόνο στερήθηκαν ρευστότητα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και επειδή αναλογικά θα κουρευτούν πολύ περισσότερο από εκείνες που... λάδωσαν για να εισπράξουν ταχύτερα τα δεδουλευμένα τους!

ΥΓ.3: Και πάμε στην περίπτωση του λεγόμενου claw back. Την ώρα που τα αποδιδόμενα χρήματα στις κλινικές μειώνονται φέτος κατά πολύ, η κυβέρνηση επειδή έπεσε έξω στον δικό της προϋπολογισμό καλεί τις ιδιωτικές κλινικές να επιστρέψουν από τα τιμολόγια του φετινού πρώτου εξαμήνου γύρω στα 175 εκατ. ευρώ, την ώρα που το Δημόσιο οφείλει στις κλινικές πολλαπλάσια ποσά.

Πέρα από το αναιτιολόγητο του claw back, εκεί που ο... ποιητής χάνει την μπάλα είναι όταν αποφασίστηκε πως για οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής του claw back οι ιδιωτικές κλινικές θα επιβαρύνονται με τόκο, όταν οι πολυετείς καθυστερήσεις του κράτους προς τις ιδιωτικές κλινικές όχι μόνο δεν τοκίζονται, αλλά και «κουρεύονται» διά νόμου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v