Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2006

Η αθέατη όψη ενός... δανείου!

Πολλά γράφτηκαν για το δάνειο των 500-1.500 ευρώ που δίνει η Citibank, με επιτόκιο μόλις… 3,25%!

Ως προς το αν αποτελεί ένδειξη ”πολέμου επιτοκίων”, εμείς διατηρούμε σοβαρότατες αμφιβολίες. Το ποσό είναι πολύ μικρό και η διάρκεια εξόφλησης συγκεκριμένη. Ένα 12μηνο.

Μας θυμίζει καταναλωτικό προϊόν της Γενικής Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα με επιτόκιο 3,95% σταθερό για 12 μήνες και για ποσά από 10.000 έως 45.000 ευρώ.

Στη μία περίπτωση (της Citibank), το ποσό είναι πολύ χαμηλό για οτιδήποτε άλλο εκτός από αγορά πετρελαίου ή άλλη μικρή αγορά.

Στην άλλη (της Γενικής), για να πάρεις το συγκεκριμένο επιτόκιο πρέπει να μπορείς να πληρώσεις υψηλή δόση (περίπου 900 ευρώ τον μήνα για δάνειο 10.000 ευρώ!). Πρόκειται δηλαδή για ένα χαμηλότοκο δάνειο για… ”πλουσίους”.

Μιλάμε λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις για δάνεια ”niche market” που είναι περισσότερο εργαλεία marketing, παρά οτιδήποτε άλλο. Οι ”πόλεμοι επιτοκίων” γίνονται με προϊόντα που να μπορούν να ”σαρώσουν” μερίδια αγοράς.

Στην περίπτωση της Citibank αλλού βρίσκεται το πραγματικά ενδιαφέρον σημείο.

Είναι πολύ δύσκολο όσοι ξέρουν το μέχρι τώρα ”προφίλ” της συγκεκριμένης τράπεζας να φανταστούν ότι αυτό το δάνειο απευθύνεται στο κοινό που ήδη κατέχει.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πιο σημαντικό, αυτό που πραγματικά ανησύχησε τους άλλους τραπεζίτες.

Ότι κατά τα φαινόμενα, σηματοδοτεί μια σημαντική προσπάθεια να περάσουν την πόρτα της Citibank πληθυσμιακές ομάδες, που έως τώρα απλώς περνούσαν… απ’ έξω κι έλεγαν ότι άμα κάποτε ”πιάσουν την καλή” θα μπουν και μέσα!

Και σαν ιδέα marketing είναι σίγουρα καταπληκτική!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v