Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2014

Telecoms: Οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι καραμπόλες στην Ελλάδα

Telecoms: Οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι καραμπόλες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και φαίνεται πως έδειξε κατανόηση στο αίτημα του τελευταίου για κάποια παράταση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Άλλωστε η Κύπρος θεωρείται περίπτωση υπόδειγμα για την ταχύτητα προσαρμογής στις επιταγές του μνημονίου, γεγονός που έχει σχολιαστεί πολύ θετικά από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Άρα, η συγκεκριμένη «παραχώρηση» της τρόικας δεν εξέπληξε κανέναν.

Το ζητούμενο τώρα είναι αν η εξέλιξη αυτή επηρεάσει την «επόμενη μέρα» της Cyta Hellas.

Πολιτικοί παράγοντες της κυπριακής αγοράς θεωρούν πιθανότερο σενάριο η δραστηριότητα της Ελλάδας να μην πουληθεί αυτοτελώς, αλλά αντίθετα να προτιμηθεί:

* Είτε να εισφερθεί πρώτα η ελλαδική δραστηριότητα της Cyta σε άλλον τηλεπικοινωνιακό πάροχο (συγχώνευση) και στη συνέχεια να πουληθεί η κυπριακή δραστηριότητα.

* Είτε να πουληθεί ολόκληρος ο κυπριακός τηλεπικοινωνιακός όμιλος, δηλαδή να δοθούν «πακέτο» οι δραστηριότητες σε Κύπρο και Ελλάδα.

Γιατί τώρα θεωρείται δύσκολο να πουληθεί ξεχωριστά η δραστηριότητα της Cyta στην Ελλάδα; Γιατί ο μητρικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος έχει επενδύσει στην Ελλάδα γύρω στα 180 εκατ. ευρώ και έτσι ενδεχόμενη πώληση της Cyta Hellas έναντι χαμηλότερου ποσού πιθανόν να προκαλούσε πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Διαφορετικά φαίνεται να είναι τα πράγματα στις τράπεζες, όπου η πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία έγινε με ζημία 158 εκατ. ευρώ (σε μια επένδυση 383 εκατ. ευρώ). Όλα μάλιστα δείχνουν πως η Τράπεζα Κύπρου θα συναινούσε και στην πώληση της ρωσικής θυγατρικής της Uniastrum, σε τίμημα σαφώς χαμηλότερο από τα 450 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα, αρκεί να βρισκόταν αγοραστής.

Μεταξύ των δύο εγχειρημάτων όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Στην περίπτωση των τραπεζών, την ευθύνη απέναντι στην κοινή γνώμη φαίνεται να την έχουν οι «κακοί τραπεζίτες» και οι χειρισμοί του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας -προερχόμενου από το ΑΚΕΛ- Δημήτρη Χριστόφια.

Στην περίπτωση της Cyta όμως, οι εξελίξεις μπορεί να ηχήσουν διαφορετικά στην κοινή γνώμη.

ΥΓ.: Το Euro2day.gr έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις «καλές σχέσεις» της Cyta με τη Vodafone, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v