Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2014

Το ΤΧΣ, ο νόμος για τις τράπεζες και η «ταμπακιέρα»

Το ΤΧΣ, ο νόμος για τις τράπεζες και η «ταμπακιέρα»

Η επιστολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τρόικα επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διάθεση μετοχών συστημικών τραπεζών.

Το ΤΧΣ πιέζει την τρόικα να ξεπαγώσει το προσχέδιο, το οποίο τυπικά έχει μπει στο... ράφι, εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων που επικαλείται η ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάθεση του νόμου έμεινε στάσιμη εξαιτίας των αντιδράσεων μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. οι οποίοι διαμήνυσαν ότι δεν ψηφίζουν διατάξεις που να επιτρέπουν τη διάθεση μετοχών κάτω από την τιμή κτήσης του Ταμείου.

Για να κατατεθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της τρόικας.

Πρακτικά, όμως η καθυστέρηση της τρόικας βολεύει την κυβέρνηση, καθώς έχει χρόνο για να σταθμίσει τη στρατηγική της και να πάρει τις αποφάσεις της. Αν, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός αποφασίσει πρόωρες εκλογές η αγορά είναι σχεδόν σίγουρη ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα μετατεθεί σε χρόνο κατόπιν αυτών.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάθεση ή όχι του νομοσχεδίου θα κριθεί από το αν θα παραμείνουν ή θα υποχωρήσουν οι αντιδράσεις βουλευτών, καθώς και από τυχαία γεγονότα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει η στήλη  το σχέδιο νόμου ήταν έτοιμο να κατατεθεί, αλλά το πήραν πίσω μετά τον θόρυβο που δημιούργησε το εισαγγελικό πόρισμα για το Τ.Τ.

ΥΓ.: Η τρόικα πίεσε και πιέζει για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Ο μόνος λόγος να αλλάξει στάση είναι αν συνδεθεί η χορήγηση του νέου δανείου με τα μελλοντικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Αν είναι έτσι όμως η κυβέρνηση έχει σοβαρότερο πρόβλημα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v