Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2014

Tips για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Tips για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής, ύψους 2,18 δισ. που προέκυψαν με το βασικό σενάριο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης και την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η Εθνική από την ΑΜΚ, η ΤτΕ αναγνώρισε έσοδα 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις non core assets και βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Ταυτόχρονα η Εθνική θα ενισχύσει τη μετοχική της βάση αποκτώντας το δεύτερο υψηλότερο free float μετά τη Eurobank, θα βελτιώσει την πρόσβασή της στις αγορές για άντληση ρευστότητας με καλύτερους όρους και θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

CORE TIER 1 18,2%: Εφόσον η Εθνική αντλήσει τα 2,5 δισ. ευρώ και επιτύχει έσοδα 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ο δείκτης EBA Core Tier I σε pro forma βάση θα ανέλθει στο 18,2%, ενώ με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα διαμορφωθεί στο 11,7%, πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 

ΠΡΟ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΕΡΔΗ: Η Εθνική εμφάνισε στο δ' τρίμηνο του 2013 προ προβλέψεων κέρδη 422 εκατ. ευρώ.

Αν η παραπάνω επίδοση ληφθεί ως βάση, τότε ως το τέλος του 2016 θα μπορούσε να επιτύχει προ προβλέψεων κέρδη 5,06 δισ. ευρώ, ενώ η ΤτΕ στο βασικό σενάριο του stress test της αναγνώρισε για την ίδια περίοδο προ προβλέψεων κέρδη μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ: Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 21 Μαΐου, εφόσον το ενημερωτικό δελτίο εγκριθεί γύρω στις 14 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v