Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2014

Oι εισροές κεφαλαίων στη Eurobank και το νέο «deal» τραπεζών-ΤΧΣ

Oι εισροές κεφαλαίων στη Eurobank και το νέο «deal» τραπεζών-ΤΧΣ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΧΣ: Σε διαδικασία αναθεώρησης βρίσκονται οι συμβάσεις Πλαισίου Συνεργασίας (RFAs), τις οποίες έχουν υπογράψει οι συστημικές τράπεζες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Μετά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση, το Ταμείο υπέγραψε με τις Πειραιώς, Εθνική και Alpha, οι οποίες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με συμμετοχή ιδιωτών και ΤΧΣ, συμβάσεις Πλαισίου Συνεργασίας που διέπονταν από τους ίδιους όρους.

Αξιολογώντας το πώς δούλεψε το Πλαίσιο Συνεργασίας εδώ και έναν χρόνο το Ταμείο, σε συνεργασία με τις τράπεζες, προχωρά σε αλλαγές με στόχο την παροχή της αναγκαίας ευελιξίας στο σύστημα.

Με δεδομένο ότι εγκρίθηκαν (Eurobank, Πειραιώς, Alpha) ή εγκρίνονται (Εθνική) από την DG Comp τα πενταετή πλάνα αναδιάρθρωσης, το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της κάθε τράπεζας και του ΤΧΣ θα πρέπει να απλοποιηθεί ώστε οι τράπεζες να προχωρούν σε επιμέρους ενέργειες χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία της λήψης επιμέρους εγκρίσεων.

Ταυτόχρονα, ακούμε ότι θα αναθεωρηθεί τι θεωρείται σημαντικό γεγονός (material mater) και επομένως πρέπει να έχει λόγο το ΤΧΣ.

ΥΓ.: Στο ίδιο καθεστώς πλέον με τις προαναφερόμενες τράπεζες βρίσκεται και η Eurobank μετά την εξολοκλήρου κάλυψη της πρόσφατης ΑΜΚ από ιδιώτες και την υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 34%.

 

EUROBANK - MSCI ΕΙΣΡΟΕΣ: Εισροές της τάξης των 130 εκατ. δολαρίων περιμένει η JP Morgan από ενδεχόμενη άμεση εισαγωγή των μετοχών της Eurobank στους δείκτες MSCI.

Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι πολύ πιο συντηρητική από την αντίστοιχη της HSBC, που αναμένει εισροές 220 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v