Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2014

ΧΑ: «Ξέφραγο... αμπέλι» για τους μεγαλομετόχους!

ΧΑ: «Ξέφραγο... αμπέλι» για τους μεγαλομετόχους!

Ο όμιλος Κυριακόπουλου ανακοίνωσε προχθές πως πούλησε την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά έναντι υπερδιπλάσιου τιμήματος (σχεδόν τριπλάσιου...) έναντι εκείνου στο οποίο έγινε η δημόσια πρόταση για την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013!

Η ELBISCO, αφού επεδίωξε (και πέτυχε) την αποχώρησή της από το Χ.Α. το 2012, αυτήν την περίοδο ανακοινώνει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και ο διευθύνων σύμβουλός της σημειώνει πως «έχοντας αντεπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες μιας πρωτοφανούς σε ένταση οικονομικής κρίσης, σχεδιάζουμε τα βήματά μας για μια δυναμική πορεία στην επόμενη ημέρα».

Ο βασικός μέτοχος της Inform Λύκος αφού απέτυχε μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο να βγάλει από το Χ.Α. την εταιρεία του μέσω δημόσιας πρότασης, τώρα προτείνει να εξαγοράσει ο ίδιος το πλέον υποσχόμενο τμήμα του ομίλου. Μόνο που κατέχοντας πλέον το 70% των μετοχών (πάνω από την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων), αυτήν τη φορά μπορεί να καθορίσει ο ίδιος την απόφαση της συνέλευσης, ανεξάρτητα από τη βούληση της μειοψηφίας.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου ο νέος μεγαλομέτοχος της Μαΐλλης υποχρέωσε τη μειοψηφία να κλειδώσει τις μεγάλες ζημίες της (για τις οποίες, να ομολογήσουμε, δεν ευθύνεται αυτός).

Και όλα αυτά όταν πρόσφατα η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως η IBERDROLA, ως βασικός μέτοχος της ΡΟΚΑΣ, χρησιμοποίησε το τέχνασμα των swaps για να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της μειοψηφίας κατά τη δημόσια πρόταση στην οποία προχώρησε.

Βέβαια, για να μη λαϊκίζουμε, θα πρέπει να τονίσουμε πως κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις είναι ξεχωριστή και διαφέρει από τις υπόλοιπες.

Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας ένα έντονο κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας, καθώς στους τόσους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν έρχεται να προστεθεί και αυτός των δημόσιων προτάσεων και της γενικότερης στάσης των μεγαλομετόχων, μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο που θυμίζει... ξέφραγο αμπέλι! 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v