Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2014

Οι τράπεζες και η νέα παράταση για τις προνομιούχες μετοχές

Οι τράπεζες και η νέα παράταση για τις προνομιούχες μετοχές

Το είχαμε σχεδόν ξεχάσει, αλλά ήρθαν οι τηλεδιασκέψεις των τραπεζών να το θυμίσουν.

Στο τέλος του έτους λήγει η παράταση που έχει δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών, της κρατικής ένεσης, δηλαδή, στα κεφάλαιά τους που έλαβαν τον Μάιο του 2009 με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη.

Η πενταετία έληξε τυπικά τον Μάιο με τις Alpha και Πειραιώς να εξοφλούν τα κεφάλαια που έλαβαν ακυρώνοντας τις προνομιούχες μετοχές. Για τις υπόλοιπες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Αττικής) δόθηκε παράταση ως το τέλος του έτους, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.

Από την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Eurobank με τους αναλυτές προέκυψε ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να εξοφλήσει τα 950 εκατ. ευρώ στο άμεσο μέλλον (ως το τέλος του έτους) ακυρώνοντας τις προνομιούχες.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτον η τράπεζα δεν έχει στα σκαριά άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεύτερον ότι το καθεστώς για τις προνομιούχες μετοχές μάλλον θα πάρει παράταση.

Ο νόμος Αλογοσκούφη προβλέπει άλλωστε σχετική δυνατότητα, επιβάλλοντας προσαύξηση 2% ετησίως στο επιτόκιο (σ.σ. από 10% σε 12% το πρώτο έτος παράτασης) που πρέπει να αποδίδουν οι τράπεζες, εφόσον η διανομή δεν επηρεάζει τη διατήρηση των ελάχιστων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας όπως ορίζονται από την εποπτική αρχή.

Η αγορά ποντάρει πάντως στο ότι θα δοθεί τριετής ή και πενταετής παράταση, χωρίς πέναλτι στο επιτόκιο.

Πρόκειται για κρίσιμο θέμα καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν εντός πενταετίας, μια και κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v