Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2007

Τα ”άγνωστα” πουλέν (;) του ΧΑΚ

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν περίπου έξι μήνες από την εκκίνηση της Κοινής Πλατφόρμας, λίγα πράγματα γνωρίζουν ακόμη οι Ελλαδίτες επενδυτές για τις κυπριακές εισηγμένες, με εξαίρεση τις τρεις μεγάλες τράπεζες (MPB, Κύπρου, Ελληνική).

Και όμως, υπάρχουν πολλές εισηγμένες στο ΧΑΚ που διαθέτουν σαφώς ελκυστικότερους δείκτες σε σύγκριση με τις μετοχές της Σοφοκλέους.

Στον κλάδο των ξενοδοχείων για παράδειγμα, η Tsokkos Hotels, με κεφαλαιοποίηση στα 118 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται γύρω στο μισό της λογιστικής της αξίας, με δείκτη P/E 13 με βάση τα περυσινά κέρδη και με μερισματική απόδοση γύρω στο 2,3%.

Η –επίσης ξενοδοχειακή- Αφοί Κωνσταντίνου με κεφαλαιοποίηση 40 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται με P/BV 0,38 και με P/E 13,5.

Στη Σοφοκλέους, η Λάμψα διαπραγματεύεται σε αποτίμηση υπερτετραπλάσια των ιδίων κεφαλαίων της και με έναν δείκτη P/E γύρω στο 58.

Και η Ιονική Ξενοδοχειακή 30% πάνω από τη λογιστική της αξία και με έναν δείκτη P/E που υπολογίζεται στις 87 φορές.

Υπάρχουν όμως κυπριακές εισηγμένες με ελκυστικούς δείκτες και εκτός του κλάδου των ξενοδοχείων.

Ο όμιλος Λούη, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική του αξία (P/BV 0,76), ενώ με βάση τα κέρδη του 2006, το P/E της μετοχής υπολογίζεται στις 9,8 φορές, αρκετά ελκυστικότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες των ξενοδοχειακών και των ακτοπλοϊκών εταιριών της Σοφοκλέους.

Ο όμιλος βέβαια έχει να διαχειριστεί το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, με στελέχη ωστόσο της Λούης να δηλώνουν ότι οι όποιες επιπτώσεις θα είναι μικρής έκτασης.

Μια άλλη μετοχή που διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 10 είναι αυτή της αλυσίδας φούρνων Ζορπάς (ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 45 καταστήματα λιανικής, μερίδιο 30%).

Με κεφαλαιοποίηση στα 38,7 εκατ. ευρώ, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία της Ζορπάς ανέρχεται σε 1,65, ενώ η μερισματική του απόδοση υπερβαίνει το 5%. Οι δείκτες αυτοί είναι ελκυστικότεροι των αντίστοιχων του κλάδου της αρτοποιίας στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v