Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2014

Η νομιμότητα του τέλους ΑΠΕ και η τροπολογία που την έσωσε

Η νομιμότητα του τέλους ΑΠΕ και η τροπολογία που την έσωσε

Με τροπολογία, μια από τις πολλές που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν παραμονές Χριστουγέννων, τακτοποιήθηκε και τυπικά το θέμα με τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ), που επιβαρύνουν τους αυτοπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά της νομιμότητας επιβολής του τέλους αυτού σε όσους παράγουν και καταναλίσκουν στις εγκαταστάσεις τους την παραγόμενη ενέργεια, είχε προσφύγει πέρυσι στο Διοικητικό Εφετείο, μεγάλη βιομηχανία, η οποία λειτουργεί μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας.

Μάλιστα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο εισηγητής έκανε δεκτή την προσφυγή της βιομηχανίας, η οποία επιπλέον έθετε ερωτήματα ακόμη και για τον χαρακτήρα του τέλους. Αν δηλαδή είναι τέλος ή φόρος.

Εν τέλει το υπουργείο ΠΕΚΑ, έστω την ύστατη στιγμή και προ του κινδύνου να χαρακτηριστεί παράνομη η είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ από το σύνολο των καταναλωτών, έκανε δεκτό το αυτονόητο. Ότι δηλαδή ο αυτοπαραγωγός και μάλιστα αυτός που μέσω της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων, δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με το συγκεκριμένο τέλος.

Η τροπολογία εμφανίστηκε να αφορά πρωτίστως τους αυτοπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά, εφόσον συνάπτουν συμβάσεις συμψηφισμού της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια (net metering).

Ωστόσο ο ΧΑΜ γνωρίζει ότι με τη ρύθμιση τακτοποιήθηκε μια εκκρεμότητα, η συνέχιση της οποίας θα τίναζε στον αέρα τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ και άρα τις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v