Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2015

Η εκτίναξη της χρήσης μετρητών και η... πρεμούρα της κυβέρνησης

Η εκτίναξη της χρήσης μετρητών και η... πρεμούρα της κυβέρνησης

Τη συγκρότηση ομάδας έργου η οποία θα εκπονήσει εντός 30 ημερών σχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αποφάσισε, ως γνωστόν, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης μετά την πρόσφατη σύσκεψη με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι πληρωμές μέσω καρτών προκειμένου αφενός να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, αφετέρου να ενισχυθούν οι καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά σε φυσική μορφή, το χρήμα δηλαδή που ήταν σε θυρίδες, μπαούλα και τσέπες εκτινάχθηκε στα 41 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου 2014.

Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό καθώς αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6% - 8%) και αντικατοπτρίζει την αυξημένη ανησυχία που υπάρχει λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Αν επιβληθούν υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες για ποσά από 100 ή από 300 ευρώ και πάνω, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή και ένα μέρος των κεφαλαίων που έφυγαν από τα γκισέ και έγιναν μετρητά για κεφάλαιο κίνησης των νοικοκυριών θα επιστρέψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v