Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2007

ΟΛΥΜΠ: Η TOUSA και τα... συμπεράσματα (upd)

Η κεφαλαιοποίηση της Τεχνικής Ολυμπιακής ανέρχεται σε 174 εκατ. ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), ενώ τo 66% της θυγατρικής (και εισηγμένης στο NYSE) TOUSA μόλις στα... 10 εκατ. ευρώ…

{ΣΗΜ: Τα ανωτέρω στοιχεία ήταν το πρωί της Δευτέρας και μεταβλήθηκαν προς τα κατω. Χθες το βράδι η TOUSA έχασε ακόμη 31% της αξίας της, με αντίστοιχες απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της, ενω νωρίτερα η ίδια η ΟΛΥΜΠ απώλεσε στη Σοφοκλέους το 15,24% της αξίας της. Τα όσα αναφέρει το σχόλιο ωστόσο, ισχύουν το ίδιο}

Σημειώνεται ότι η TOUSA έχασε την Παρασκευή άλλο ένα 20% της αξίας της. Έκλεισε στο 0,35 δολάριο με συνολική κεφαλαιοποίηση 20,85 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου... 14 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της TOUSA ακολουθεί πορεία ”ελεύθερης πτώσης”, ο τίτλος της Τεχνικής Ολυμπιακής υποχωρεί μεν, αλλά με πιο συγκρατημένους ρυθμούς (-34%).

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τα κεφάλαια που άντλησε η Τεχνική Ολυμπιακή κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ δεν θα κατευθυνθεί προς την TOUSA.

Άλλωστε, σε πρόσφατη απάντησή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η Τεχνική Ολυμπιακή δήλωσε καθαρά ότι είναι μια διαφοροποιημένη εταιρία holding και ότι η TOUSA αποτελεί μία μόνο από τις συμμετοχές της…

Και ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει αναλάβει εγγυήσεις υπέρ της θυγατρικής της.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τα παραπάνω;

Πρώτον, η αγορά έχει αρχίσει να πιστεύει ότι θα πρέπει να βλέπει τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής χωρίς ουσιαστικά να συνυπολογίζει καθόλου στην αμερικανική θυγατρική της.

Δεύτερον, η εισηγμένη φαίνεται να αμφιβάλλει και αυτή (μάλλον... δικαίως) για τη βιωσιμότητα της TOUSA και γι’ αυτό δεν επενδύει σ’ αυτήν ούτε ένα σεντ.

Τρίτον, εφεξής περισσότερη σημασία έχει για τον επενδυτή να ξεκαθαρίσει ποια είναι η αξία και ποιες οι προοπτικές των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Σίγουρα η αποτίμηση της ζημίας από την υπόθεση TOUSA δεν θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως παρά με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Ωστόσο οι βασικοί υπολογισμοί μπορούν να γίνουν από τώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v