Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2017

Πώς το κράτος στερεί 20 εκατ. από τους καταναλωτές ηλεκτρικού

Πώς το κράτος στερεί 20 εκατ. από τους καταναλωτές ηλεκτρικού

Ένα ολόκληρο χρόνο "περιμένουν" περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ να διανεμηθούν σε καταναλωτές ηλεκτρικού, στις περιοχές των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην παρακράτηση ενός μικρού ποσοστού επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποίησαν οι μονάδες ΑΠΕ την περίοδο 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014. Αποτελεί δε "αντίδωρο" στους κατοίκους, για την όποια όχληση υφίστανται από τα έργα αυτά, σύμφωνα με νομοθετική πρόβλεψη.

Η υπουργική απόφαση που κατανέμει σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα τα ποσά επιστροφών που αναλογούν στους καταναλωτές, υπεγράφη στις 23 Φεβρουαρίου 2016, μετά από προετοιμασία χρόνων και αφού προηγήθηκε η έκδοση άλλων υπουργικών αποφάσεων που προβλεπόταν από το σχετικό νόμο. Από το περσινό Φεβρουάριο μέχρι τώρα, δεν κατέστη δυνατόν να αποδοθούν τα ποσά στους δικαιούχους, αφού πολλοί Δήμοι υπέβαλαν ενστάσεις.

Στις 9 Αυγούστου του 2016 υπεγράφη η υπουργική απόφαση με τον οριστικό πίνακα επιμερισμού των ποσών και στις 15 Δεκεμβρίου 2016 υπεγράφη εγκύκλιος για την εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν την έναρξη καταβολής των ποσών, νέα εγκύκλιος της 19 Ιανουαρίου 2017, παρατείνει την προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τους δικαιούχους καταναλωτές μέσω των Δήμων, έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.

Μετά από αυτά, γιατί να μην υποψιαστούμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το συγκεντρωμένο από το 2014 ποσό, όπως διατείνονται κύκλοι της αντιπολίτευσης;

Και ακόμη, γιατί να μην ασκήσουμε έντονη κριτική στον κρατικό μηχανισμό, που ανεξαρτήτως ποιος τον ελέγχει -κεντροδεξιά, κεντροαριστερά ή πρώτη φορά αριστερά- όταν είναι τα πάρει σκαρφίζεται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νόμους με αναδρομική ισχύ, ενώ όταν είναι να μοιράσει, έστω και ξένα λεφτά όπως στην περίπτωση αυτή, το μόνο που σκαρφίζεται είναι κωλυσιεργίες;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v