Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2018

Υγεία: Η CVC, οι αριθμοί και το… δίκιο της αγοράς

Υγεία: Η CVC, οι αριθμοί και το… δίκιο της αγοράς

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτηρίζει η αγορά το τίμημα, το οποίο προσφέρει η CVC Capital Partners για να αποκτήσει, μέσω της Hellenic Healthcare, το 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου της «Θεραπευτήριο Υγεία» από τη MIG.

Η δεσμευτική προσφορά του fund ενείχε τίμημα 0,92 ευρώ ανά μετοχή (197,7 εκατ. ευρώ) για το 70,38%, που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 281,27 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία.

Ταυτόχρονα, η Hellenic Healthcare αναλαμβάνει δανεισμό του Υγεία, ύψους περίπου 131 εκατ. ευρώ (σ.σ. όπως θα διαμορφωθεί μετά την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία).

Δεδομένου ότι η συνολική αξία της επιχείρησης (enterprise value) διαμορφώνεται περίπου στα 412 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές, αντιστοιχεί σε 12,3 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017.

Πρόκειται για αποτίμηση υψηλότερη από αυτή στην οποία εξαγοράστηκε το Metropolitan (σ.σ. περίπου 8 φορές τα ιστορικά EBITDA) από τη CVC, αλλά και... διπλάσια από αυτή στην οποία η Apostolopoulos Holdings επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να αποκτήσει ως και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία. Κι από ό,τι είδε, με μια μικρή έρευνα, φίλος της στήλης, ξεπερνά και τις αντίστοιχες αποτιμήσεις στο εξωτερικό.

Το τίμημα της CVC είναι, τέλος, κατά 24% υψηλότερο από τη μέση τιμή της εύλογης αποτίμησης, που είχε βγάλει τον περασμένο Δεκέμβριο η Euroxx.

Εντούτοις, το κατά πόσο η προσφορά της CVC ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματική αξία του Υγεία θα το εξετάσει, εκ νέου, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τον οποίο θα προσλάβει η ΜIG, ενώ την τελική απόφαση θα κληθεί να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση.

Σημειωτέον ότι με βάση τη δεσμευτική πρόταση της CVC, η ΜIG θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στη Hellenic Healthcare, στην εταιρεία, δηλαδή, που θα ελέγχει τις κλινικές Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Μetropolitan και Ιασώ General, συν ό,τι άλλο ενδεχομένως αποκτήσει στην πορεία. Το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι η ΜIG μπορεί να κρατήσει το «ενδιαφέρον» της στον χώρο της υγείας, μετέχοντας σε έναν πολύ ευρύτερο όμιλο, με την προσδοκία μελλοντικών υπεραξιών.

Αυτό που έχει ευρύτερη σημασία όμως για τους επενδυτές είναι το πραγματικό «ράλι» που έκανε η αποτίμηση του Υγεία, μέσα σε κάτι παραπάνω από 12 μήνες, αλλά και το γεγονός ότι διπλασιάστηκε μέσα σε 5 μήνες, με βάση μάλιστα τα πραγματικά προσφερόμενα τιμήματα, αφού στα τέλη του 2017 έγινε η προσφορά Αποστολόπουλου στο 0,45 ευρώ (πάνω από την τότε χρηματιστηριακή τιμή) και τώρα έχουμε τη δεσμευτική πρόταση της CVC στο 0,92 ευρώ.

Που σημαίνει ότι όχι μόνο έγινε καλή δουλειά από τη διοίκηση του Υγεία, όπως φάνηκε άλλωστε και στα αποτελέσματα του 2017, αλλά κι ότι το γνωστό απόφθεγμα «η αγορά έχει πάντα δίκιο», σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, είναι εντέλει πολύ... σχετικό.

Γιατί σίγουρα δεν μπορεί να είχε δίκιο και τότε και τώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v