Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2018

Σφακιανάκης: Το «πριν και το μετά» της αύξησης κεφαλαίου

Σφακιανάκης: Το «πριν και το μετά» της αύξησης κεφαλαίου

Με τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ και με μια επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,065 εκατ. που σίγουρα θα καλυφθεί (οι βασικοί μέτοχοι έχουν προκαταβάλει 3,5 εκατ. και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο υπόλοιπο), μιλάμε για χρηματιστηριακή αξία της Σφακιανάκης λίγο παρακάτω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα φάνταζε προκλητικά χαμηλό, αν συγκρινόταν με το μέγεθος του εισηγμένου Ομίλου (294 εκατ. κύκλος εργασιών και +32,7 εκατ. προσαρμοσμένο EBITDA το 2017), τα μεγάλα μερίδια που διαθέτει στην αγορά των οχημάτων και τα «βαριά» εμπορικά σήματα που διαχειρίζεται σε χονδρική και λιανική, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, στις 31/12/2017 τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ήταν έντονα αρνητικά, στα 79 εκατ. ευρώ (ωστόσο της μητρικής ήταν θετικά) και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 276 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ο Όμιλος θα ολοκληρώσει (όπως δείχνουν τα πράγματα) το προσεχές φθινόπωρο την αναδιάρθρωση 292,4 εκατ. ευρώ που θα μετατραπούν από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα (έως και οκτώ χρόνια διάρκεια), με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης από έντονα αρνητικό να καταστεί ελαφρά θετικό. Επιπλέον, θα «πέσει» στην εταιρεία ποσό 1,4 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, που θα αποπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν του Ομίλου δεν είναι η φετινή ρευστότητα που φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε, αλλά το κατά πόσο η εισηγμένη θα επιτυγχάνει κατά τα επόμενα χρόνια εκείνες τις οικονομικές επιδόσεις που απαιτούνται, προκειμένου να πληροί τους συμβατικούς όρους (covenants) του νέου ομολογιακού δανείου.

Τα καλά νέα πάντως είναι δύο: Πρώτον, με τη ρύθμιση του δανεισμού θα μειωθεί το πολύ μεγάλο σημερινό χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου (13 εκατ. το 2017). Και δεύτερον, η διοίκηση προβλέπει πως φέτος τα προ φόρων αποτελέσματα της Σφακιανάκης θα ξεκινούν με... συν (βλέπε παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

ΥΓ: Σημειώστε ότι σε περίπτωση που η επικείμενη ΑΜΚ καλυφθεί μόνο από τους βασικούς μετόχους, τότε το free float της μετοχής θα περιοριστεί από το 19,05% στο 6,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v