Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2018

Σφηνάκια για Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου

Σφηνάκια για Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου

EUROBANK-ALPHA: Ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να μηδενίσουν τη ρευστότητα που αντλούν από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA οι δύο τράπεζες, ακολουθώντας τις Εθνική και Πειραιώς.

Στα τέλη Αυγούστου η Alpha είχε μειώσει την εξάρτησή της από τον ELA στο 1,1 δισ. ευρώ και η Eurobank στο 1,8 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η μη ανακοπή της τάσης ενίσχυσης των καταθέσεων και η διατήρηση της ομαλής πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Περισσότερο με τιτλοποίηση και λιγότερο με καθαρή πώληση μοιάζει η συμφωνία, μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Apollo, για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενέχυρα επί ακινήτων, συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στην έκθεση διαχείρισης, που συνοδεύει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, θα εκδοθούν τουλάχιστον δύο ομόλογα (senior και junior). Μάλιστα, η Κύπρου προτίθεται να επενδύσει 450 εκατ. ευρώ στο senior debt, εφόσον βέβαια το εγκρίνει ο επόπτης.

Η ζημιά της συναλλαγής θα ανέλθει στα 135 εκατ. ευρώ με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι το ύψος της «θα μειωθεί στα 105 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της αξίας του χρήματος (time value of money)»

Ζημιά, που θα υπερ-καλυφθεί σε επίπεδο κεφαλαιακής βάσης από το όφελος πώλησης της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v