Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2018

Η Cosco, ο ΟΛΠ και η μάχη των… μισθών στο λιμάνι του Πειραιά

Η Cosco, ο ΟΛΠ και η μάχη των… μισθών στο λιμάνι του Πειραιά

Η πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, δεν θα είναι η τελευταία καθώς η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά το λιμάνι υποστηρίζουν πως για όσο διάστημα παραμένουν οι τεράστιες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων του ΟΛΠ (που διαχειρίζεται τον προβλήτα Ι) και των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων της ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρικής της Cosco, που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί. Γιατί; Γιατί πρόκειται περί τεράστιας μισθολογικής διαφοράς, που οι ενοικιαζόμενοι της ΣΕΠ ΑΕ, απεργοί και μη, θεωρούν ότι πρέπει έστω και σταδιακά να περιοριστεί.

Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι του OΛΠ που εργάζονται στον προβλήτα Ι, ο οποίος συνεισφέρει ελάχιστα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, έχουν μέσο μισθό περί τις 3.900 μικτά. Αντίθετα στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ εργάζονται περίπου 300 μόνιμοι εργαζόμενοι της ΣΕΠ ΑΕ και άλλοι 1.500 «ενοικιαζόμενοι» κυρίως μέσω της DPort, η οποία έχει αγοραστεί από την Cosco.

Ο μέσος μικτός μισθός (κόστος επιχείρησης) των συγκεκριμένων δεν ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, λένε οι γνωρίζοντες. Δηλαδή οι Κινέζοι βγάζουν «και από τη μύγα ξίγκι» στο λιμάνι. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που αντιδρούν, θεωρούν πως ενώ συνεισφέρουν τα περισσότερα, μέσα από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, στην ανάπτυξη του λιμανιού, έχουν σχεδόν τον μισό μισθό από τους προνομιούχους του OΛΠ.

Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύονται πολιτικά η Χρυσή Αυγή και, κυρίως, το ΠΑΜΕ, προκειμένου κατά διαστήματα να στηρίζουν κινητοποιήσεις και να αξιώνουν εκλογική επιρροή. Το ΠΑΜΕ, για να κερδίσει πόντους έναντι της Χρυσής Αυγής (γνωστή η ισχυρή παρουσία της στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη), στηρίζει το σωματείο που δημιούργησαν λίγοι «ενοικιαζόμενοι» της DPort κ.ά.

Την ίδια στιγμή όμως οι Κινέζοι «δείχνουν» (και στηρίζουν) ένα άλλο σωματείο, το οποίο αριθμεί πλέον πολλαπλάσια μέλη σε σχέση με το υποστηριζόμενο από το ΠΑΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v