Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2018

FF Group: Το… κουβάρι της σχέσης με Dufry και η ΚΑΕ

FF Group: Το… κουβάρι της σχέσης με Dufry και η ΚΑΕ

Οι συνεχείς αναστολές στην έναρξη ισχύος της απόφασης για οριστική παύση πώλησης αφορολόγητων ειδών από τα καταστήματα της ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς (σ.σ. με χώρες εκτός ΕΕ) αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, τον λόγο για τον οποίο μέρος των μετοχών Dufry, τις οποίες κατέχει η Folli Follie, παραμένει δεσμευμένο.

Όπως αποκάλυψε η στήλη, όταν τον Δεκέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΚΑΕ από την Dufry, το τίμημα της συμφωνίας είχε την εξής αίρεση: να αποτιμηθεί η επίπτωση από την παύση της πώλησης αφορολόγητων ειδών και να προσαρμοσθεί το τίμημα.

Το τέλος της πώλησης αφορολογήτων ήταν τότε μπροστά. Οι πωλήσεις θα σταματούσαν την 31η Δεκεμβρίου 2016, με βάση το νόμο 3842 του 2010, ο οποίος ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκαιο τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Η σχετική διάταξη του νόμου (άρθρο 55), όμως, δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. Από τις 23 Δεκεμβρίου του 2016 έως τις 31 Μαΐου της φετινής χρονιάς, η κυβέρνηση έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις αναστολής ισχύος της παραπάνω διάταξης. Η τελευταία αναστολή ισχύει ως την 30ή Ιουνίου του 2019.

Από την άλλη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τον περασμένο Μάιο να καταργήσει, μετά από συνεχείς παρατάσεις, την πώληση αφορολόγητων καυσίμων από την ΚΑΕ στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώνων. Το 2017 οι εν λόγω σταθμοί συνεισέφεραν πωλήσεις 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7,6 εκατ. ευρώ.

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, που η ΚΑΕ έχει περάσει στον έλεγχο της Dufry, δεν μπορεί ο ελβετικός όμιλος να αποτιμήσει την επίπτωση από τη διακοπή της δραστηριότητας πώλησης αφορολογήτων σε παραμεθόριους σταθμούς; Η λογική απάντηση είναι ότι όχι μόνο μπορεί αλλά επιβάλλεται να το κάνει, εφόσον η σχετική διάταξη παραμένει σε ισχύ και απλά αναστέλλεται η εφαρμογή της.

Υπάρχει, επομένως, άλλος λόγος για τον οποίο παραμένει δεσμευμένο μέρος των μετοχών Dufry που κατέχει η FF Group;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v