Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2018

Η επιτυχία της Alpha, o «εργατοπατέρας» και η FPS της Eurobank

Η επιτυχία της Alpha, o «εργατοπατέρας» και η FPS της Eurobank

ALPHA: Ιδιαίτερα ικανοποιητικό κρίνει η αγορά το τίμημα που εξασφάλισε η Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, που πουλά στην Apollo.

Το fund, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, θα καταβάλει 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το τίμημα ξεπερνά, ελαφρώς, την εμπορική αξία των ακινήτων, που αποτελούν τα ενέχυρα των μεταβιβαζόμενων δανείων, η οποία ακούγεται ότι είχε υπολογιστεί από την τράπεζα και τον σύμβουλο σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

 

Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ «ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ»: Η στήλη πληροφορείται ότι συνδικαλιστής που στην πράξη τυγχάνει… συνταξιούχος μεγάλης τράπεζας, «μάχεται» τώρα με ζήλο, υπερασπιζόμενος τους πρώην συναδέλφους του της ίδιας τράπεζας.

Ο ίδιος, όμως, φέρεται όχι μόνο να έχει ήδη λάβει παχυλή ανταμοιβή για την εθελούσια έξοδό του από την τράπεζα, προ ολίγων ετών (με όλα τα προνόμια που τη συνόδευαν), αλλά και να σχετίστηκε αμέσως μετά εκ νέου μαζί της, αυτή τη φορά με σύμβαση, η οποία όμως διακόπηκε 2-3 χρόνια αργότερα, μάλλον σε συνέχεια διοικητικών αλλαγών.

Τα παραπάνω κάνουν αρκετούς να διερωτώνται αν η τάση του να εμφανίζεται τώρα «βασιλικότερος του βασιλέως», σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των εν ενεργεία εργαζομένων, οφείλεται απλώς σε υπερβάλλοντα ζήλο ή υποκρύπτει προσωπική ατζέντα και… απωθημένα.  

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο πώς, στην Ελλάδα του 2018, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, συνταξιούχος εργαζόμενος, ο οποίος είχε προφανώς διατελέσει  και «ευνοούμενος» της εργοδοσίας, εμφανίζεται να διαδραματίζει ρόλο «εργατοπατέρα».

Μάλλον κάποιοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί σε ποιο βαθμό ξεφτιλίστηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, στα μάτια και της ευρύτερης κοινής γνώμης, από τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες πρακτικές. 

 

EUROBANK: Σε περίπου 300 εκατ. ευρώ κοστολογεί η Eurobank την αξία της FPS, της θυγατρικής της η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η τράπεζα θα βγάλει προς πώληση πλειοψηφικό πακέτο ή το σύνολο της FPS μαζί με μέρος από το mezzanine (σ.σ. ενδιάμεσου ρίσκου) τίτλο της επικείμενης τιτλοποίησης.

Όπως ακούγεται, θα επιχειρηθεί να πωληθεί τουλάχιστον το 70% της εταιρείας, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από private equity funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v