Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2019

«Λευκός» καπνός από κυβέρνηση για το σχέδιο του ΤΧΣ

«Λευκός» καπνός από κυβέρνηση για το σχέδιο του ΤΧΣ

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας για το σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης τιτλοποιήσεων (σχέδιο ΤΧΣ).

Όπως είναι γνωστό, το βασικό πρόβλημα του σχεδίου έγκειται στο πώς θα βγει σε ανεκτά επίπεδα για τις τράπεζες το ασφάλιστρο κινδύνου, που θα καταβάλουν για την εγγύηση, με δεδομένο ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει investment grade.

Το παραπάνω πρόβλημα ανάγκασε την JP Morgan, η οποία έχει αναλάβει την επεξεργασία, για λογαριασμό της κυβέρνησης, να αναζητήσει ένα διαφορετικό μηχανισμό ως προς τον υπολογισμό του ασφαλίστρου κινδύνου, απ’ αυτόν που εφαρμόστηκε στην Ιταλία.

Τη λύση φέρονται να έδωσαν ΤΧΣ και τράπεζες που είχαν επεξεργαστεί φόρμουλα υπολογισμού του ασφαλίστρου κινδύνου με βάση αναφοράς το "καλάθι" εγχώριων εταιρικών ομολόγων και εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών.

Η JP Morgan υιοθέτησε την παραπάνω φόρμουλα και, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, παρουσίασε την τελική της πρόταση, χθες Πέμπτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα Παρασκευή υπήρξε νέα επαφή για το θέμα. Ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πρόταση της JP Morgan οδηγεί σε ετήσια προμήθεια χαμηλότερη του 2,5%, την ώρα που το ρίσκο χώρας τιμολογείται από τις αγορές στα επίπεδα του 4%.

Ως εκ τούτου, υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης και τραπεζών και είναι πολύ πιθανόν, εντός των επόμενων ημερών, το σχέδιο για παροχή κρατικής εγγυοδοσίας να υποβληθεί και επίσημα στην DG Comp.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v