Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2019

Το στοίχημα στη Μουζάκης και η... άλλη όψη της Κύπρου

Το στοίχημα στη Μουζάκης και η... άλλη όψη της Κύπρου

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Μέγιστο πενταετίας «γράφει» κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Μουζάκης και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών μέσα στον τελευταίο μήνα.

Ο τίτλος έχει δώσει +87% στο ταμπλό τα τελευταία πέντε χρόνια (από το 0,297 στο 0,555 ευρώ). Παρ' όλα αυτά η εταιρεία:

Πρώτον, αξιοποιώντας (εκμισθώνοντας) με αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας της κατάφερε να περάσει σε κερδοφόρο πορεία (+297 χιλ. το 2018), έχοντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλό ύψος τραπεζικού δανεισμού και

δεύτερον, έχει αποκτήσει τη ρευστότητα και τη χρονική ευχέρεια προκειμένου να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της λειτουργία στο κομμάτι των κλωστών και να επιδιώξει την αναστροφή της ζημίας που παρατηρείται στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Με μια αποτίμηση στο ΧΑ στα 17,9 εκατ. και με οφειλές προς τους κληρονόμους του Ελευθέριου Μουζάκη γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, φτάνουμε σε μια αποτίμηση που προσεγγίζει τα 38 εκατ. ευρώ, όταν η αξία των ακινήτων της εταιρείας είναι υψηλότερη.

Κάτω από προϋποθέσεις, ο τίτλος θα μπορούσε ενδεχομένως να ανταμείψει τους μακροπρόθεσμους κατόχους της.

ΥΓ: Στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευσης της 28ης Ιουνίου θα διαγραφεί υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών έναντι διαφορών αποθεματικού υπέρ το άρτιο, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του ισολογισμού.


ΚΥΠΡΟΣ: Αναμφίβολα στην πολιτική ζωή της Κύπρου επικρατεί ιδιαίτερη κινητικότητα και μεγάλη ένταση, λόγω των νέων τουρκικών προκλήσεων. Επίσης, έγκυροι τοπικοί κύκλοι αντιλαμβάνονται πως τα όποια μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μεταβάλουν στην πράξη τα τουρκικά σχέδια και πως το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων θα διαρκέσει όχι ημέρες, αλλά τουλάχιστον κάμποσους μήνες.

«Μιλάμε για μια μακροπρόθεσμη υπόθεση, η οποία ενδεχομένως να αναγκάσει όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το εθνικό θέμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα στο παραμικρό την οικονομική ατζέντα της χώρας. Η οικονομία στο Νησί της Αφροδίτης συνεχίζει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς. Οι τράπεζες δρομολογούν τις πωλήσεις μεγάλων ακινήτων προκειμένου να εισπράξουν τμήμα των κόκκινων δανείων τους. Οι εργαζόμενοι πιέζουν τους εργοδότες για αυξήσεις αποδοχών. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 0,7%. Και οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μάλλον ανοδική πορεία έχουν παρά πτωτική...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v