Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2019

Το νέο πακέτο δανείων που πουλά η ΕΤΕ και το φαβορί για τη Μινέρβα

Το νέο πακέτο δανείων που πουλά η ΕΤΕ και το φαβορί για τη Μινέρβα

ΕΤΕ: Eτοιμη να ανακοινώσει την πώληση του πακέτου, υπό τον τίτλο "Mirror", είναι η Εθνική Τράπεζα. Το πακέτο αποτελείται από μη εξασφαλισμένα δάνεια της ευρύτερης κατηγορίας της καταναλωτικής πίστης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περίπου 600.000 μικρά καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών συνολικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και οφειλόμενου ποσού 700 εκατ. ευρώ.

Το deal της πώλησης είναι έτοιμο και η ανακοίνωση του αγοραστή δεν αποκλείεται να γίνει εντός των επόμενων ωρών. Με την πώληση του Mirror, η Εθνική κλείνει τον κύκλο πωλήσεων κόκκινων δανείων του πρώτου 6μήνου του 2019. Το δεύτερο εξάμηνο ακολουθεί ένα ακόμη, το "Symbol", με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις καθώς και ένα ακόμη πακέτο.

 

ΜΙΝΕΡΒΑ: Προβάδισμα ως προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της Μινέρβα Ελαιουργικής φέρεται να έχει το Diorama, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments, και διεξάγει one to one συζητήσεις με τους πωλητές. 

Παρότι o σύμβουλος πώλησης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι προσφορές θα ενέχουν τίμημα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τα EBITDA της τελευταίας χρήσης. 

 

ENTERSOFT: Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Entersoft έχει κερδίσει 100% στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς ξεκίνησε από τα 3,2 για να φτάσει χθες στα 6,4 ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, όσοι μιλήσουν περί «φούσκας» δεν φαίνεται να διαθέτουν ισχυρά επιχειρήματα.

Πρώτον, γιατί η εισηγμένη δημοσίευσε χθες εξαμηνιαία καθαρά κέρδη 1,374 εκατ. ευρώ (έναντι αντίστοιχης περυσινής επίδοσης 1,09 εκατ.) παρά το γεγονός ότι υπήρξε μη επαναλαμβανόμενη λογιστική απομείωση 370 χιλ. ευρώ.

Με άλλα λόγια -με δεδομένη την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στα 28,5 εκατ. ευρώ-, ίσως να μιλάμε για ένα δείκτη P/E που με βάση τα φετινά αποτελέσματα, πολύ πιθανόν να μην υπερβαίνει σημαντικά το 10 (ακόμη και με τη συνεκτίμηση της λογιστικής απομείωσης).

Και δεύτερον, γιατί με βάση τη φετινή χρηματική διανομή του 0,18 ευρώ (χωρίς να πιθανολογήσουμε ότι του χρόνου θα αυξηθεί λόγω των σαφώς αυξημένων οικονομικών επιδόσεων), η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο 2,8% (φορολογική επιβάρυνση 10% φέτος και ίσως χαμηλότερη του χρόνου).

Και όλα αυτά για μια εταιρεία που έχει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 1,11 εκατ. ευρώ, όταν ταυτόχρονα διαθέτει ταμείο 3,4 εκατ. και έχει τοποθετήσει σε βραχυπρόθεσμα χρηματοοικονομικά στοιχεία άλλες 490 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v