Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2019

Γιατί η ΕΤΕ καθυστερεί δόση 10 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ

Γιατί η ΕΤΕ καθυστερεί δόση 10 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ

Την 1η Αυγούστου η Εθνική, με βάση το νόμο Πετρόπουλου για τη μεταφορά ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ και τη συνακόλουθη εφαρμοστική απόφαση, έπρεπε να καταβάλει στο ταμείο την πρώτη από τις πέντε δόσεις 10 εκατ. ευρώ, για τα αναδρομικά του 2018 των συνταξιούχων.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η τράπεζα δεν κατέβαλε τη δόση. Δεν το έπραξε, κατά τις ίδιες πηγές, για να μην αναγνωρίσει έμπρακτα, με την καταβολή, ότι θεωρεί το ΛΕΠΕΤΕ πρόγραμμα καθορισμένων παροχών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η τράπεζα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να γνωμοδοτήσει ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου. Και το βασικό της επιχείρημα έγκειται στο ότι ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργούσε ως πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών. Επομένως η διάταξη Πετρόπουλου, με την οποία υποχρεώνεται να αναλάβει πρόσθετες δαπάνες για τους συνταξιούχους ΛΕΠΕΤΕ, αντίκειται σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Επιπρόσθετα, το ΣτΕ έχει προαναγγείλει ότι θα στηριχθεί στην τελεσίδικη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για το αν το πρόγραμμα ΛΕΠΕΤΕ ήταν καθορισμένων παροχών ή καθορισμένων εισφορών.

Υπό την πίεση όλων των παραπάνω παραγόντων έχουν ξεκινήσει εκ νέου συζητήσεις, μεταξύ της τράπεζας και των συνταξιούχων, με τη συμμετοχή του υπουργείου. Αν οδηγήσουν σε συμβιβασμό, είναι πιθανόν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, μέσα στον Νοέμβριο.

Αλλιώς Άρειος Πάγος και ΣτΕ συνεδριάζουν για το θέμα τον Δεκέμβριο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v