Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Πεμ 19 Σεπ

Η επέκταση του ιταλικού APS και η επίδραση στην ελληνική «βερσιόν»

Η επέκταση του ιταλικού APS και η επίδραση στην ελληνική «βερσιόν»

Την ώρα που η Ελληνική Δημοκρατία ζητά από την DG Comp να αποφανθεί ότι το σχέδιο παροχής κρατικής εγγύησης επί των senior note ομολόγων τιτλοποιήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, η Ιταλική Δημοκρατία, που το εφάρμοσε πρώτη, έλαβε επέκταση του προγράμματος για μια διετία.

Επέκταση που επιτρέπει μεν στο Ιταλικό Δημόσιο να εγγυηθεί πρόσθετες ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων, με αυστηρότερες, όμως, προϋποθέσεις, μετά τους νέους όρους που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). 

Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι οι συντάκτες της ελληνικής «βερσιόν» του APS έχουν λάβει υπόψη τους τις παραπάνω εξελίξεις, καθώς το σχέδιο «κοπιάρει» σε σημαντικό βαθμό το ιταλικό. Άλλωστε, ο λόγος που προσελήφθη ως σύμβουλος για το συγκεκριμένο έργο η JP Morgan από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν επειδή κατείχε την ίδια θέση για το ιταλικό APS.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την έγκριση από την DG Comp της ιταλικής επέκτασης, ξεκίνησαν στην Αθήνα οι διαρροές για διεύρυνση του ποσού που μπορεί να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα εγγυούνταν τις senior note ομολογίες τιτλοποιημένων δανείων ονομαστικής αξίας 16,5 δισ. Τώρα οι διαρροές κάνουν λόγο για περίμετρο τιτλοποιήσεων αξίας 24 ή και 30 δισ. ευρώ. Μεγέθη που φθάνουν να αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ.

Η αγορά θεωρεί δεδομένο, επίσης, ότι οι συντάκτες της ελληνικής «βερσιόν» έλαβαν υπόψη τους και τα προβλήματα υστέρησης εισπράξεων ως προς τους στόχους, που εμφάνισαν αρκετοί servicers εγγυημένων τιτλοποιήσεων στην Ιταλία. Προβλήματα που έπαιξαν τον ρόλο τους στην επέκταση του προγράμματος και στις πρόσθετες δικλίδες που έθεσε η DG Comp.

Ως εκ τούτου, αναμένεται, εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, να περιλαμβάνει ικανοποιητική διάρκεια στην ισχύ της εγγύησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αρχικές αρρυθμίες, αντίστοιχες με αυτές στη γείτονα Ιταλία.

Για τους πρόσθετους όρους της DG Comp στην Ιταλία και τις καραμπόλες στην ελληνική βερσιόν δεν υπήρξε καμία διαρροή... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v