Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2019

Σφηνάκια για Aegean, Καράτζη και τις «ζεστές» μετοχές του τριμήνου

Σφηνάκια για Aegean, Καράτζη και τις «ζεστές» μετοχές του τριμήνου

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Καμιά επίπτωση στα ξενοδοχεία Nana Princess και Nana Beach του εισηγμένου ομίλου Καράτζη από την πτώχευση της Thomas Cook. Η εισηγμένη δεν είχε καμιά συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό, παρά το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές της μονάδες βρίσκονται στην Κρήτη.

 

AEGEAN: «Χετζαρισμένη», σε σημαντικό βαθμό, έναντι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου είναι η εισηγμένη.
Στις 30 Ιουνίου, είχε συνάψει συμβόλαια παραγώγων επί αεροπορικού καυσίμου (commodity jet swaps), συνολικού ύψους 326 χιλ. μετρικών τόνων.

Οι παραπάνω ποσότητες καλύπτουν ποσοστό 68% των προβλεπόμενων αναγκών σε καύσιμα για το β' εξάμηνο του 2019 και το 37% των εκτιμώμενων αναγκών για το 2020.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η λίστα των μετοχών του παρατιθέμενου πίνακα είναι ενδεικτική, καθώς θα μπορούσαν να προστεθούν σ’ αυτήν και αρκετοί άλλοι τίτλοι εισηγμένων του ΧΑ.

Το πρώτο κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εταιρειών είναι πως καμία εξ αυτών δεν έχει διανείμει μέρισμα ή δεν έχει επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Δεύτερο κοινό τους σημείο είναι το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν κατά την οικονομική χρήση του 2018 και που για τις πλείστες εξ αυτών αναμένεται να επαναληφθεί και για το 2019.

Το τρίτο στοιχείο που τις συνδέει είναι η πολύ μεγάλη ποσοστιαία άνοδος που σημείωσαν οι μετοχές τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες (σύγκριση τιμών κατά το μεσημέρι της 24ης Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο της 24ης Ιουνίου), δηλαδή κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Άλλοτε με ελάχιστο όγκο συναλλαγών και άλλοτε όχι, άλλοτε γιατί υπήρξε κάποια θετική είδηση και άλλοτε όχι, άλλοτε γιατί κάποιο λόμπι επιχείρησε «να σηκώσει το χαρτί» και άλλοτε όχι, η ουσία είναι πως η υπεραπόδοση των συγκεκριμένων τίτλων έναντι του Γενικού Δείκτη (βλέπε στοιχεία πίνακα) είναι… καραμπινάτη.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσες από τις… «ζεστές» μετοχές του τρίτου φετινού τριμήνου θα συνεχίσουν το ράλι τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή πόσες εξ αυτών με την πρώτη ευκαιρία θα αρχίσουν να κατηφορίζουν προς τα επίπεδα τιμών από τα οποία ξεκίνησαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v