Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2019

Οι περίεργες «μαρκετιές» σε SATO και Βαράγκη

Οι περίεργες «μαρκετιές» σε SATO και Βαράγκη

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την επίσημη ανακοίνωση της SATO το απόγευμα της 19ης Σεπτεμβρίου που αναφέρεται στη λύση και εκκαθάρισή της στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, τόσο την επόμενη ημέρα όσο και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, υπήρξαν αγοραστές στο «χαρτί», οι οποίοι μάλιστα απέκτησαν πάνω από 300 χιλιάδες τεμάχια.

Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές μιας εταιρείας, η οποία έχει ως επίσημο στόχο να λυθεί και να εκκαθαριστεί; (μηδενική αξία μετοχής).

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το δικαστικό αίτημα των πιστωτών, θα υπάρξει τρίτος επενδυτής που θα αποκτήσει έναντι 3 εκατ. ευρώ το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της εταιρείας και ένα κομμάτι των υποχρεώσεών της, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί (κάτω από άλλο ιδιοκτησιακό σχήμα) η επιχείρηση, να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και οι τράπεζες να εισπράξουν ένα τμήμα των δανείων τους.

Και σε ό,τι αφορά το θέμα των μετόχων, η επίσημη ανακοίνωση της SATO είναι σαφής: «Τόσο το τίμημα (3 εκατ. ευρώ) όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τη Συμφωνία Εξυγίανσης, και στη συνέχεια η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί».

Να προσβλέπουν άραγε οι αγοραστές σε τυχόν δικαστική απόρριψη του αιτήματος των πιστωτών, σε συνδυασμό με κάποιο… θείο θαύμα που θα ακολουθήσει προς όφελος της εταιρείας; Ή αντίθετα, δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης;

Ανάλογα ερωτήματα θέτουν κάποιοι και για τη μετοχή της Βαράγκης, όπου οι πιστωτές της εταιρείας έχουν και αυτοί προσφύγει δικαστικά, επιδιώκοντας τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης υπό άλλο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Στον βαθμό ωστόσο (πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο) που το προαναφερόμενο δικαστικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η εισηγμένη θα απομείνει χωρίς δραστηριότητα και με λίγα περιουσιακά στοιχεία, με τα οποία θα κληθεί να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν στις εναπομείνασες υποχρεώσεις της.

Το τι τελικά θα γίνει στην εισηγμένη δεν είναι επισήμως γνωστό (φήμες μιλούν ακόμη και για «χρηματιστηριακό όχημα»), ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, η τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ έχει τριπλασιαστεί!

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v