Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2019

Η πίεση στην Pasal και η τραπεζική «ευλογία» στα εταιρικά ομόλογα

Η πίεση στην Pasal και η τραπεζική «ευλογία» στα εταιρικά ομόλογα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στους εποπτικούς τους δείκτες, αν ένα τμήμα των καταθέσεων των πελατών τους κατευθυνθεί σε εταιρικά ομόλογα ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Πρώτον, γιατί έχουν αυτή την περίοδο υπερεπάρκεια ρευστότητας και δεύτερον, γιατί οι εποπτικοί δείκτες τους επιδεινώνονται όσο ανεβαίνουν οι χορηγήσεις τους και όχι στην αντίθετη περίπτωση.

Αυτό απάντησε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου -ο οποίος είναι πρόεδρος τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της ΕΧΑΕ- στην ερώτηση για το αν πιθανά φορολογικά κίνητρα (όπως αυτά που προτάθηκαν στη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ) υπέρ των προϊόντων της εγχώριας κεφαλαιαγοράς θα έπλητταν τους δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών.

Αν λοιπόν κάποιοι τραπεζικοί αξιωματούχοι έβλεπαν κατά το παρελθόν (κακώς, όπως είχε επισημάνει πολλές φορές η στήλη) τα εταιρικά ομόλογα ως ανταγωνιστή, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Πρώτον, γιατί πρωταρχικό συμφέρον όλων (των τραπεζών, μη εξαιρουμένων) είναι η υγιής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τομέας όπου τα εταιρικά ομόλογα έχουν να προσφέρουν πολλά και δεύτερον, γιατί είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα χρηματοδότησης στο μέτωπο των εγχώριων επιχειρήσεων, ώστε σε μια ανοδική οικονομική πορεία, να υπάρχει μεγάλη πίτα για όλους.

Των τραπεζών μη εξαιρουμένων…

 

PASAL DEVELOPMENT. Υποχώρηση παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Pasal Development, η οποία μέσα στη φετινή χρονιά έχει «γράψει» ελάχιστο 0,06 ευρώ, μέγιστο 0,30 ευρώ και χθες έκλεισε στο 0,16 ευρώ.

Πίεση στη μετοχή ασκεί το γεγονός ότι με βάση τους προτεινόμενους όρους της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου (θα μεσολαβήσει reverse split), η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών -τα αδιάθετα της έκδοσης θα αγοράσει ο στρατηγικός επενδυτής Sterner Stenhus- θα είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή κατά περίπου 47%. Άρα, όποιος «παλαιός» μέτοχος δεν συμμετάσχει στην έκδοση κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες.

Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές του τίτλου φαίνεται πως λειτουργούν με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, πιστεύοντας στην αποτίμηση των ακινήτων της εισηγμένης και στις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v