Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2020

Κριτική στον Γ. Βρούτση και κινήσεις «θωράκισης» του προϋπολογισμού

Κριτική στον Γ. Βρούτση και κινήσεις «θωράκισης» του προϋπολογισμού

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: O προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει έσοδα 557 εκατ. ευρώ από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η πρόβλεψη συνόδευσε την καθιέρωση ορίου εισοδήματος 30% (υπό προϋποθέσεις 20%), το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, ώστε να ακυρωθεί ο κίνδυνος ποινής φόρου 22%.

Τον Νοέμβριο, η πρόβλεψη αυτή σχολιάστηκε ως «υπεραισιόδοξη». Τώρα μαθαίνουμε ότι τα δρομολογούμενα κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν θα συνοδεύονται από εκτιμήσεις για πρόσθετη αύξηση εσόδων.

Θα «θωρακίσουν» τις αρχικές προβλέψεις, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δικαιώνοντας ενδεχομένως όσους έκαναν λόγο για υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις τον Νοέμβρη...

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Εσωκομματικά πυρά δέχεται το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και μάλιστα από διαφορετικές πλευρές.

Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι το ασφαλιστικό του δεν είναι καλό αλλά… πολύ καλό. Αυξάνει τις συντάξεις και κατά συνέπεια τη δαπάνη και ανατρέπει τοn δημοσιονομικό σχεδιασμό. Αλλοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο υπουργός Εργασίας έχει πέσει θύμα της δικής του μεθόδευσης γύρω από τη μεταρρύθμιση που προωθεί, καθώς δημιούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες, για αυξήσεις σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι αυξήσεις αφορούν κάποιες χιλιάδες, που θα μοιραστούν εντός του 2020, για τις κύριες συντάξεις, 79 εκατ. ευρώ.

Αλλοι αντιδρούν για την επικουρική ασφάλιση. Και όχι κατ’ ανάγκη τις αυξήσεις σε 250.000 συνταξιούχους που κοστολογούνται περίπου 400 εκατ. ευρώ, όσο κυρίως για το γεγονός ότι δεν προωθούνται περαιτέρω κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που κατηγορούν τον υπουργό ότι μεθόδευσε τον... ενταφιασμό του πορίσματος Μηταράκη για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο παραμένει στο συρτάρι. Ακόμη βέβαια κι αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση ότι το πόρισμα πρέπει να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο, ο ρόλος-κλειδί ανήκει στην αναγκαία αναλογιστική μελέτη που θα δείχνει το πραγματικό κόστος μετάβασης από το ισχύον στο νέο σύστημα.

Μελέτη που πιθανότατα θα ξαναβυθίσει το πόρισμα στο σκοτάδι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v