Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2020

Από ελεγκτής, λομπίστας… ένα λεπτό δρόμος

Από ελεγκτής, λομπίστας… ένα λεπτό δρόμος

Από τη θέση του ελεγκτή στη θέση του λομπίστα, η απόσταση δεν φαίνεται να είναι μακρινή… Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την περίπτωση του Adam Farkas, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της EBA, του ελεγκτικού οργάνου των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή, που μεταπήδησε στην Association for Financial Markets in Europe, η οποία «ενώνει» τραπεζικούς ομίλους όπως οι JP Morgan, Société Générale και UBS, στην προσπάθεια να «ελιχθούν» έναντι των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οπως έγραψαν οι Financial Times, το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Ombudsman, μια ανεξάρτητη αρχή που έχει ως καθήκον να ερευνά τέτοια φαινόμενα για λογαριασμό της Κομισιόν. Δεν είναι άλλωστε «εξαιρέσεις», αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Manuel Barroso μετακινήθηκε στην Goldman Sachs λίγο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στις Βρυξέλλες.

Μετά την υπόθεση του Manuel Barroso, οι κανόνες έγιναν, υποτίθεται, αυστηρότεροι, ήρθε όμως η περίπτωση του Adam Farkas για να αποδείξει ότι… κάτι δεν πάει καλά.

Σημειώστε, δε, ότι οι «κακές γλώσσες» στα επιτελεία των Βρυξελλών λένε ότι η EBA «δεν τα έχει πάει και τόσο καλά» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος.

Ο ίδιος δε ο Farkas είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v