Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2020

Οι τιμές στην κινητή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ελληνικό παράδοξο

Οι τιμές στην κινητή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ελληνικό παράδοξο

Τη δική του εξήγηση για τους λόγους που η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε παρέμβαση στην αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της γνωστής μελέτης της φινλανδικής Rewheel για τις τιμές στα data, δίνει ο πρόεδρός της Ι. Λιανός, με σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κ. Λιανός ξεκαθαρίζει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ακόμα και με το σημερινό καθεστώς, όπου η αρμοδιότητα ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι υποχρεωμένη να παρεμβαίνει, καθώς οι τιμές στην κινητή επηρεάζουν πλήθος «γειτονικών» τομέων της ψηφιακής οικονομίας που αναπτύσσεται διαρκώς.

Οπως γράφει, «οι Επιτροπές Ανταγωνισμού έχουν πλέον τα εργαλεία μέσω Big Data και Data analytics να μαζεύουν πληροφορίες από όλους τους τομείς σε τιμές, συνεπώς έχοντας σημαντική τεχνογνωσία, ειδικά επειδή μπορούν να δουν και τα inter market spillover effects (σ.σ. τις επιπτώσεις της μιας αγοράς σε μια άλλη) σε ανάντι και κατάντι αγορές, ειδικά τώρα με την ψηφιακή οικονομία και τα οποία δεν μπορούν λόγω αναρμοδιότητας να τα δουν οι sector-specific regulators, οι οποίοι κοιτούν μόνο τις τιμές στην αγορά δεδομένων. Αυτό οδήγησε και ορισμένους άσχετους με το θέμα να ασκήσουν κριτική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη μελέτη». Αυτό που μας ενδιαφέρει «είναι πώς οι τιμές και ο περιορισμός ανταγωνισμού επηρεάζουν τις κατάντι αγορές στην ψηφιακή οικονομία. Ειδικά η πλατφόρμα economic intelligence, που έχει βάλει μπροστά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, κάλλιστα μπορεί να τροφοδοτηθεί με τις τιμές από τις εταιρείες κινητής και θα έχει τα εργαλεία για να τις αναλύσει, το ίδιο με αυτό που θα μπορεί πλέον να κάνει real time με τις τιμές των σούπερ μάρκετ μέσω της e-katanalotis και άλλες βάσεις δεδομένων».

Ο κ. Λιανός, στο ίδιο σχόλιο, τονίζει πως το ελληνικό καθεστώς ρύθμισης στις τηλεπικοινωνίες είναι ιδιόμορφο, καθώς η ΕΕΤΤ κάνει τη ρύθμιση εκ των προτέρων (ex ante) και στη συνέχεια (ex post) ελέγχει αν η ρύθμιση που η ίδια προώθησε, λειτουργεί!

Όπως γράφει, «κάθε σύστημα χρειάζεται checks and balances, έτσι ώστε λάθη που γίνονται στη ρύθμιση ex ante να μπορούν να διορθωθούν ex post με την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού, προφανώς από κάποιον άλλο από αυτόν που έκανε τη ρύθμιση ex ante. (…) Και για αυτό τον λόγο μάλιστα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αυτό το σύστημα (μία μόνο αρχή που κάνει και το ex ante και το ex post...). Έχει δουλέψει καλά μέχρι τώρα; Δεν νομίζω...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v