Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Το διαρκές σκάνδαλο της Ασίας και το «φέσι» 240 εκατ. ευρώ

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση προχωρά η εκκαθάριση του κινεζικού βραχίονα, που αποτέλεσε εστία του σκανδάλου. Η πρόταση της Deloitte που δεν πέρασε ποτέ από το Δ.Σ. και η σκιώδης παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Folli Follie: Το διαρκές σκάνδαλο της Ασίας και το «φέσι» 240 εκατ. ευρώ

Σε μια επιβεβλημένη τεχνοκρατικά κίνηση -η οποία ωστόσο αναμένεται να απογυμνώσει από κάθε στρώμα «κάλυψης» τη διαχείριση που άσκησε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και τις παρεμβάσεις που επιχείρησε από το ξέσπασμα του σκανδάλου έως σήμερα- προχωρά η νέα διορισμένη διοίκηση της Folli Follie, με την εκούσια εκκαθάριση της ασιατικής θυγατρικής FF Sourcing Limited.

Η υλοποίηση της κίνησης έρχεται με καθυστέρηση ενός σχεδόν χρόνου, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η Deloitte είχε παραδώσει σχετικό σχέδιο restructuring για τον ασιατικό βραχίονα το καλοκαίρι του 2019, το οποίο ποτέ δεν τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι θέση σε αυτό κατείχε έως τον Δεκέμβριο του 2019 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μέχρι που παραιτήθηκε υπό την πίεση της δικαστικής εξαίρεσής του, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο σύστηνε την άμεση εκκαθάριση σειράς ασιατικών θυγατρικών -μεταξύ των οποίων και της Ιαπωνίας- και «γενναία» προσαρμογή του μεγέθους της παρουσίας της Folli Follie στην Κίνα, προκειμένου να διασωθεί ελάχιστο, προφανώς, μέρος της ήδη αποδομημένης εικόνας της (όπως προέκυψε από τον δικανικό έλεγχο της Alvarez&Marsal).

Στο διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, μόνο μικρό μέρος αυτής της προσαρμογής έχει επιτευχθεί, καθώς σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες, είχε ξεκινήσει κλείσιμο καταστημάτων, πώληση ελάχιστων assets κ.λπ., με σημαντικές ωστόσο καθυστερήσεις και χωρίς δραστικές προσαρμογές.

Οι ασιατικές θυγατρικές ήταν για χρόνια ζημιογόνες, ενώ σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η μητρική Folli Follie φέρεται να έχει σχηματίσει απαίτηση που ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ από την FF Sourcing Limited. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει για μια ακόμη φορά την ιδέα περί «ατμομηχανής» του ομίλου στην Ασία, αλλά και τις αιτιάσεις του Δ. Κουτσολιούτσου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην τελευταία του επιστολή.

Η σκιώδης παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Με βάση τα παραπάνω, δικαιολογείται για μια ακόμη φορά το ερώτημα περί ευθυνών των στελεχών που κατά την τελευταία διετία έχουν ασκήσει διοίκηση στην εταιρεία, συμμετέχοντας ως μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, όσον αφορά τη στάση τους στην προωθούμενη αναδιάρθρωσή της αλλά και στην ανοχή που επέδειξαν έναντι των βασικών μετόχων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου διατηρούσε επίσημη διοικητική θέση έως πρότινος, αλλά και φυσική παρουσία στην εταιρεία, απαιτώντας από «αποπληρωμή δανείων» έως την κάλυψη των προσωπικών λογαριασμών και των εξόδων της.

Εν προκειμένω, δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση στο γιατί δεν ετέθη υπόψη του Δ.Σ. το εν λόγω σχέδιο της Deloitte, ώστε να λάβει επίσημη έγκριση ή απόρριψη.

Σημειώνεται ότι σειρά μελών της διοίκησης της FF (τα οποία άλλαζαν ρόλους ή παραιτούνταν στην πορεία) απέδιδαν την κωλυσιεργία σε ασαφείς «αντικειμενικούς παράγοντες», ενώ κάποια άλλα «φωτογράφιζαν» με μεγαλύτερη ευκρίνεια την «κατάσταση στην Ασία». Υπενθυμίζεται ότι η αδυναμία συλλογής στοιχείων έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική καθυστέρηση παράδοσης οικονομικών καταστάσεων για το 2018, αλλά και ολοκλήρωσης του διαχειριστικού ελέγχου, που και τα δύο «τρέχει» η PwC.

Σύμφωνα με επίσης διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν κατέχουν πλέον θέση director σε κάποια από τις ασιατικές θυγατρικές ή στην FF Sourcing Limited, καθώς στην πορεία της διετίας αποσύρθηκαν από τον δεσμευτικό αυτό ρόλο.

Ως Director του κινεζικού βραχίονα της FF Sourcing Limited εμφανίζεται σήμερα ο Ιάπωνας Minoru Takamatsu, συνεταίρος στην ιαπωνική θυγατρική της FF και, κατά πληροφορίες, επιστήθιος φίλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Χρέη CFO στην Κίνα τελεί εδώ και μια δεκαετία ο Κινέζος Steven Lim, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Ι. Μπεγιέτη (τον Ιούνιο του 2018) ανέλαβε κεντρικότερο ρόλο CFO για το σύνολο των θυγατρικών που ελέγχει η FF Sourcing Limited. Είναι δε -κατά πληροφορίες- στενός συνεργάτης του Κινέζου, πρώην director της FF Sourcing Limited Law Chin Chuen (ή αλλιώς Toni Law).

Για τον τελευταίο, όπως και για τους κ.κ. Δ. Κουτσολιούτσο και Ι. Μπεγιέτη, η διοίκηση της μητρικής υπενθυμίζεται ότι έχει καταθέσει αγωγές στην κινεζική δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v