Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Το «γύρω γύρω όλοι» για τα στελέχη διοίκησης

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις προσώπων, σύμβουλοι που πέφτουν σε «τοίχο» και στη μέση, ένα άλυτο εταιρικό σκάνδαλο χωρίς απαντήσεις, ένα χρόνο και πλέον μετά. Η μακρά λίστα στελεχών που μπήκαν και... βγήκαν.

Folli Follie: Το «γύρω γύρω όλοι» για τα στελέχη διοίκησης

Τρεις «σειρές» μελών του διοικητικού συμβουλίου και μελών της Επιτροπής Ελέγχου έχει αλλάξει η Folli Follie, χωρίς να καταφέρει έως σήμερα να παρουσιάσει μια επίσημη εικόνα της οικονομικής της κατάστασης για το 2017 και να δώσει κάποιες στέρεες απαντήσεις για τη σκανδαλώδη διαχείριση του ομίλου.

Πέρα από τις αλλαγές προσώπων ευθύνης (σχεδόν ανά τρίμηνο),  η εταιρεία έχει «κάψει» ήδη συνεργασίες με τη Rothschild  αλλά και την Ernst&Young, ενώ η σύμβαση με την PwC για τον έλεγχο της οικονομικής χρήσης 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η εταιρεία αδυνατεί να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία στον ελεγκτικό οίκο, προκειμένου εκείνος να δώσει κάποιου τύπου πιστοποιητικό ελέγχου.

Τα πρόσωπα που μπήκαν και βγήκαν από την εταιρεία παραμένουν επισήμως «βουβά», ωστόσο άλλα ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη (παλαιά διοίκηση της FF) και άλλα απλώς διαδέχονται το ένα το άλλο…

Η αρχή γίνεται στις 8 Ιουνίου 2018 -έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου-, όταν ανακοινώνεται παραίτηση μελών της Επιτροπής Ελέγχου αλλά και μελών του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο εκπρόσωπος της Fosun. Ειδικότερα, είχαν παραιτηθεί ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Ζαχαρίας Μαντζαβίνος και μέλος του δ.σ. της εταιρείας (σ.σ. πεθερός του CEO και μετόχου της εταιρείας, Τζ. Κουτσολιούτσου), αλλά και οι κ.κ. Κουμανάκος Ευάγγελος (μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και μέλος του δ.σ.), Περικλής Σταματιάδης (μόνο από μέλος της Επιτροπής Ελέγχου αλλά παρέμεινε στο δ.σ.), Ηλίας Κούκουτσας (μέλος του δ.σ. από την Αττικά Πολυκαταστήματα) και Jiannong Qian, πρακτικά το Νo2 στην ιεραρχία της Fosun International.

Τη θέση του τελευταίου κατέλαβε και διατηρεί μέχρι και σήμερα ο George Zhang, επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα. Τη θέση των υπόλοιπων παραιτηθέντων ανακοινώθηκε ότι κατέλαβαν ο κ. Ηλίας Πεντάζος και ο κ. Μιχαήλ Τσιμπρής (ως νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου), αλλά και ο κ. Δημήτρης Ποταμίτης, που είχε αναχθεί μάλιστα και σε πρόεδρό της από την FF.

Στις 21 Ιουνίου ωστόσο ο κ. Ποταμίτης παραιτείται (σύμφωνα με πληροφορίες, ποτέ δεν είχε αποδεχθεί τη συγκεκριμένη θέση). Η θέση του προέδρου της Ε.Ε. καλύφθηκε τελικώς αργότερα από τον κ. Παναγιώτη Αλεξάκη.

Στις 19 Ιουλίου εκλέγεται ως μέλος του δ.σ. της FF ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μη εκτελεστικού μέλους Δ.Σ., κ. Ηλία Κουλουκουντή. Ο κ. Κανελλόπουλος διετέλεσε, όταν παραιτήθηκε και ο κ. Τσιμπρής (τέλη Σεπτεμβρίου 2019), μέλος της Επιτροπής Ελέγχου αλλά και πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας για ένα «φεγγάρι», έως ότου παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα ο κ. Αβραάμ Γούναρης. Πάντως παραμένει ως σύμβουλος στην εταιρεία κατά δήλωσή του.

Στις 6 Αυγούστου παραιτείται ο CFO του ομίλου κ. Φραγκίσκος Γρατσώνης, παραμένοντας ωστόσο στον όμιλο, ώστε να βοηθήσει την κατάσταση. Σημειώνεται ότι αποτελεί ένα από τα πρόσωπα της διοίκησης της FF που ελέγχει η Οικονομική Εισαγγελία. Η θέση του καλύφθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2019 από τον κ. Γεώργιο Σάμιο.

Στις 27 Αυγούστου ανακοινώνεται η ανάληψη καθηκόντων CRO από τον κ. Δημήτρη Κουβάτσο, ο οποίος τελικώς  παραιτήθηκε κι εκείνος στις 11 Απριλίου 2019.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 ανακοινώνεται η παραίτηση του επί 24 συναπτά χρόνια Διευθυντή Λογιστηρίου του ομίλου κ. Γιώργου Αλαβάνου. Τη θέση του ανέλαβε ο κ. Επαμεινώνδας Χάνδρος.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, λίγο πριν την επίσημη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Alvarez&Marsal, ανακοινώνεται η παραίτηση του ζεύγους Αικατερίνης και Δημήτρη Κουτσολιούτσου, βασικών μετόχων της εισηγμένης, οι οποίοι ωστόσο άφησαν πίσω τους τον υιό και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Τζ. Κουτσολιούτσο.

Την παραίτησή της από το διοικητικό συμβούλιο της FFG  υπέβαλε λίγες μέρες αργότερα και η  Ειρήνη Νιώτη, επί μακρόν στέλεχος διοίκησης της εταιρείας, η οποία υπήρξε σταθερά  εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της FFG. Συμπεριλήφθηκε δε και εκείνη στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο διατάχθηκε η δέσμευση λογαριασμών και η απαγόρευση μεταβολής προσωπικών περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα εκτελεστικά μέλη του παλαιού Δ.Σ. της εισηγμένης.

Στις 29 Οκτωβρίου, η εταιρεία ανακοινώνει την αναπλήρωση των παραπάνω παραιτηθέντων μελών και την εκλογή του κ. Νάρκισσου Γεωργιάδη ως εκτελεστικoύ μέλους του δ.σ.  και ως Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του έως τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και παραιτήθηκε.

Πάντως στα τέλη Οκτωβρίου μαζί του είχαν εκλεγεί επίσης ο κ. Ανδρέας Κουτούπης, ο κ. Περικλής Δοντάς και ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης ως μη εκτελεστικά μέλη. Τότε ήταν που ο κ. Ν. Κανελλόπουλος αναδείχθηκε και πρόεδρος της εταιρείας.

Την 1η Νοεμβρίου 2018 -και εφόσον ο κ. Ιωάννης Μπεγιέτης, επικεφαλής στην ασιατική θυγατρική της FF, έχει συμπεριληφθεί στην κακουργηματική δίωξη κατά των στελεχών της παλαιάς διοίκησης-, η εταιρεία ανακοινώνει ότι ανέθεσε καθήκοντα CFO στην FF Group Sourcing Limited στον κ. Ι. Γρίσπο ενώ τη θέση του Chief Operating Officer ανέλαβε ο κ. Steven Yaung. 

Μετά την παραίτηση του επίσης διωκόμενου στελέχους κ. Εμμ. Ζαχαρίου από τη θέση στο δ.σ. της εταιρείας, εκλέγεται στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ως μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της FF.

Στις 18 Δεκεμβρίου -και ενόσω τρέχει η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας- παραιτείται από CEO της εταιρείας ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος ωστόσο -παρά την απαίτηση των πιστωτών- παραμένει μη εκτελεστικό μέλος στη διοίκηση της εταιρείας και επικεφαλής της Steering Committee!

Στις 25 Ιανουαρίου ανακοινώνεται ο διορισμός νέου CEO, του κ. Αναστάσιου Φράγκου, ο οποίος εκλέγεται και εκτελεστικό μέλος (και το μόνο έως σήμερα) στο δ.σ. της εισηγμένης. Ο κ.Φράγκου έστειλε μάλιστα εξώδικο στο euro2day.gr στις 20 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος πάντως δεν ήταν σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα πράγματα για την εταιρεία που διοικεί την 1η Μαρτίου 2019, όταν τον συνάντησε το Euro2day.gr.

Στις 5 Μαρτίου παραιτήθηκε ο κ. Ηλίας Πεντάζος και αργότερα ο κ. Π. Αλεξάκης από τις θέσεις τους στην Επιτροπή Ελέγχου και το δ.σ. της εταιρείας, τις οποίες κατέλαβαν στις 19 Μαρτίου 2019, οι κ.κ. Βύρων Μπαλλής και Χαράλαμπος Κύρκος.

Ο κ. Κύρκος παραιτήθηκε μόλις χθες από τη θέση του στο δ.σ. της εταιρείας και από Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Πάντως η εισηγμένη κατά τον διορισμό του, τον είχε χρίσει μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και πρόεδρο τον κ. Β. Μπαλλή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v