Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2020

Σφηνάκια για Pasal, ΓΕΚΕ και την εθελούσια έξοδο στην Εθνική

Σφηνάκια για Pasal, ΓΕΚΕ και την εθελούσια έξοδο στην Εθνική

ΡASAL: Αποχωρεί από το Δ.Σ. της Ρasal Development ο ιδρυτής της Σωτήρης Θεοδωρίδης, του οποίου το ποσοστό συμμετοχής είναι ήδη μονοψήφιο και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω μετά και τη δρομολογούμενη νέα ΑΜΚ της εισηγμένης εταιρείας (εισφορά σε είδος).

Ο κ. Θεοδωρίδης ήταν άτυχος, καθώς αυτός και η εταιρεία του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα -και ειδικότερα την εγχώρια αγορά ακινήτων- κατά την περίοδο 2008-2018. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά άλλα «βαριά» ονόματα του κλάδου που υποχρεώθηκαν σε «λουκέτο», κατάφερε να διασώσει την εταιρεία του, η οποία μάλιστα έχει μπει σε μια νέα φάση ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας διέσωσαν τμήμα της περιουσίας τους και σήμερα μπορούν -κάτω από προϋποθέσεις- να ελπίζουν σε κάτι ακόμη καλύτερο.

Όσο για το Χρηματιστήριο, αντί να δει μια ακόμη μετοχή να βγαίνει από το ταμπλό, αναδύεται μια εταιρεία με υψηλό ενεργητικό (μετά τη δρομολογούμενη ΑΜΚ, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει και άλλη μέσα στο 2021) και ζητούμενο τη δημιουργία επαρκούς διασποράς.

 

ΓΕΚΕ: Χαμηλό πενταετίας χθες για τη ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) στο ταμπλό του ΧΑ, με τον τίτλο να έχει καταγράψει απώλειες 42,5% από την αρχή του έτους.

Η φετινή χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα πρέπει να θεωρηθεί ως «χαμένη» (ζημία 669 χιλ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο), ωστόσο η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης (26,6 εκατ.) είναι πλέον πολύ χαμηλότερη από την καθαρή της θέση (46 εκατ. στις 30/6/2020). Και αυτό για μια εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 4,7 εκατ. ευρώ, αν από τα διαθέσιμα της 30ής Ιουνίου αφαιρεθεί το μέρισμα που στη συνέχεια διανεμήθηκε στους μετόχους.

Στα μειονεκτήματα του τίτλου κυριαρχεί η πολύ περιορισμένη διασπορά (οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν πάνω από το 90% των μετοχών) και η πιθανή απόφαση της διοίκησης της εισηγμένης για έξοδο από το ταμπλό.



ΕΤΕ- ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Την Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί στο προσωπικό το νέο πλέγμα κινήτρων εθελούσιας αποχώρησης. Μαζί του θα γνωστοποιηθεί και η νέα «φουρνιά» καταστημάτων τα οποία κλείνει η τράπεζα, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου στόχου μείωσής τους σε 330 (σ.σ. 380 σήμερα).

Το πρόγραμμα εθελουσίας θα προβλέπει αυξημένη αποζημίωση για τους υπαλλήλους καταστημάτων που κλείνουν ή έκλεισαν, καθώς και για όσους είναι πάνω από 50 χρονών. Στόχος είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστον 800 άτομα.

Η τράπεζα σχημάτισε στο α' τρίμηνο πρόβλεψη ύψους 90 εκατ. ευρώ, για δαπάνη αποχώρησης προσωπικού. Επομένως, δεν θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v