Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2020

Σφηνάκια για ΟΛΘ, Motor Oil-Optima και το «2 στα 2» στο Εξοικονομώ

Σφηνάκια για ΟΛΘ, Motor Oil-Optima και το «2 στα 2» στο Εξοικονομώ

OΛΘ: Η Θεσσαλονίκη είναι το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των επενδυτικών εξελίξεων, καθώς αρχίζει σταδιακά να επιτελεί τον ρόλο της ως πύλης εισόδου προς της ενδοχώρα των Βαλκανίων και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) έχει τη δική του θέση σε αυτό το νέο τοπίο.

Γι' αυτό λοιπόν μη σας φανεί παράξενο που θα ακούσετε στο κοντινό μέλλον για συμφωνία του ΟΛΘ με μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, που στόχο θα έχει την αύξηση των φορτίων προς τη συμπρωτεύουσα.

Όλο και περισσότεροι βλέπουν ως αρχή της Ευρώπης τη «νύμφη του Θερμαϊκού».

 

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ-OPTIMA BANK: Όταν προ διετίας η Motor Oil είχε εξαγοράσει την Optima Bank από τον Κύπριο εκκαθαριστή της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας, είχε διαμηνύσει σε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές ότι ως το τέλος του 2019 θα σταματούσε να την ενοποιεί στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε. Το εγχείρημα μπορεί να καθυστέρησε (συνέβαλε ενδεχομένως και η έλευση της πανδημίας), πλην όμως δεν εγκαταλείφθηκε. Ήδη, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, το ποσοστό της Mοtοr Oil στην Optima Bank υποχώρησε στο 45,9% (πώληση σε μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη και τρίτους επενδυτές) και θα μειωθεί προσεχώς στο 42,9%, σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος εγκρίνει μια ακόμη μεταβίβαση, της τάξεως του 3%.

Περαιτέρω μείωση ποσοστού, βέβαια, θα μπορούσε να γίνει και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Optima, κίνηση που αργότερα ή γρηγορότερα θα πρέπει να γίνει, στον βαθμό που η Τράπεζα θα επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ: Πριν από ακριβώς ένα μήνα, η στήλη είχε γράψει για το πώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έψαχνε να πάρει την κατάλληλη πάσα, προκειμένου να παρατείνει την εκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Τότε, στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός έβλεπε ότι δεν ήταν εφικτό να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στις ημερομηνίες που είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι και ήθελαν το πρόγραμμα να τρέχει από τις 2 Νοεμβρίου. Υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες.

Η αφορμή λοιπόν, προκειμένου να δώσει νέα ημερομηνία, την 30ή Νοεμβρίου, ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Πάντα το ΤΕΕ ή κι άλλοι φορείς εκπροσώπησης επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, αναλόγως τον υπουργό ή το θέμα, προστρέχουν όταν βλέπουν τα σκούρα, να ζητούν παρατάσεις. Για να μη μακρηγορούμε, ο Κωστής Χατζηδάκης πήρε την... πάσα κι έδωσε νέες ημερομηνίες.

Τώρα, όσο πλησιάζει ο καιρός για την εκκίνηση του «Εξοικονομώ», δύο προβλήματα έχουν προκύψει για την ομαλή έναρξή του… Το ένα είναι το lockdown και το δεύτερο το ότι δεν έχει εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος. Έχει γίνει μόνο μία απλή προδημοσίευση.

Το ΤΕΕ εμφανίστηκε κι έδωσε χθες το απόγευμα την πάσα στον υπουργό: Οι δυσκολίες ισότιμης πρόσβασης στους πόρους του προγράμματος, τα περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση των ενεργειακών επιθεωρητών κ.λπ., είναι ορισμένα από τα προβλήματα που έχει εντοπίσει, και δικαίως, το Επιμελητήριο.

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν θα πάρει και αυτή την πάσα ο Κωστής Χατζηδάκης και θα κάνει το... 2 στα 2. Δηλαδή να αναβάλει ξανά την εκκίνηση του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v