Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2020

Το debate ΕΤΕ-CVC, η αλλαγή σκυτάλης στη Forthnet και το μήνυμα από Πειραιώς

Το debate ΕΤΕ-CVC, η αλλαγή σκυτάλης στη Forthnet και το μήνυμα από Πειραιώς

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Δεν προβλέπεται να συζητηθεί, στο επικείμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, η προσφορά της CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται και παρότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς, προς το παρόν, υπάρχουν θέματα με χαμηλή πρόοδο.

Ένα από αυτά αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθούν περίπου 35 με 40 εκατ. ευρώ από το τίμημα. Η αρχική προσφορά της CVC Capital προέβλεπε τίμημα περίπου 425 εκατ. ευρώ για το 80% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, βελτίωσε την προσφορά της, αποδεχόμενη να ανεβάσει το τίμημα στην περιοχή των 460 εκατ. ευρώ, μέσω earn-out scheme. Η διαφορά των 35 με 40 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί, δηλαδή, εφόσον επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι παραγωγής εργασιών από τα γκισέ της τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής από το δίκτυο της τράπεζας.

Η Εθνική, από την πλευρά της, ζητά να προπληρώσει η CVC 460 εκατ. ευρώ και να μπουν στη συμφωνία ρήτρες επιστροφής (claw-back) της διαφοράς των 35 με 40 εκατ. ευρώ, εφόσον δεν επιτυγχάνεται η προκαθορισμένη παραγωγή.

Αμφότερες οι πλευρές επικαλούνται την πανδημία. Η Εθνική για να επιχειρηματολογήσει ότι η μείωση των εργασιών bancassurance είναι συγκυριακή, η CVC υποδεικνύοντας ότι οι περισσότερες συναλλαγές, μετά την πανδημία, ενέχουν earn-out αλλά και πληρωμή τιμήματος με δόσεις.

Κάπως έτσι, περνάνε οι μήνες.

Υ.Γ Στο τέλος Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει η Εθνική από την DG Comp για πώληση/διάθεση πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την αισιοδοξία του ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα βγει πιο δυνατή, περισσότερο αποδοτική, με μειωμένο βαθμό ρίσκου και κερδοφόρα από την αλλαγή που φέρνει η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, εξέφρασε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης με τους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

«Στόχος μας είναι η τράπεζα να γίνει πιο δυνατή για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενους», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, κλείνοντας την παρουσίαση, επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων ενισχύουν την πεποίθηση ότι η χώρα θα μπορέσει να διαχειριστεί την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση και να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα».

 

FORTHNET: Όσο κι αν πρόκειται συντόμως να εξέλθει από το Χρηματιστήριο, τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τη Forthnet, κατόπιν της απόκτησης καταστατικής πλειοψηφίας από τη United και εντέλει την BC Partners, δεν δημιουργούν και τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, δεν αποτελεί συνηθισμένο γεγονός σε μια διαδικασία διοικητικής μετάβασης, λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας.

Φανερώνει ότι κάποια γεγονότα «ξέφυγαν» από τα δεδομένα μιας ομαλής διαδοχής, μέσα από την παραίτηση σύσσωμου του Δ.Σ., 20 μέρες πριν την Έκτακτη Συνέλευση, παρότι μέσα στο νέο επενδυτικό σχήμα υπάρχουν τα τυπικά εχέγγυα σοβαρότητας και εμπειρίας.

Ελπίζουμε, για το καλό της πολύπαθης εταιρείας, να πρόκειται απλώς για «παιδική ασθένεια», που θα ξεπεραστεί το ταχύτερο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v