Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2020

Το παζάρι στο Συνεγγυητικό και οι κινήσεις της Mevaco στις ΑΠΕ

Το παζάρι στο Συνεγγυητικό και οι κινήσεις της Mevaco στις ΑΠΕ

ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε λόγω του κορωνοϊού, ο προσεχής Μάρτιος αποτελεί πλέον το νέο χρονικό όριο, μέσα στο οποίο η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της.

Το έργο της Επιτροπής δεν είναι εύκολο, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών -ή και ενίοτε αντιδιαμετρικών- προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους φορείς της αγοράς, αλλά και γιατί οι όποιες αλλαγές καλούνται να γίνουν σε ένα περιβάλλον όπου οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται «κάτω από την μπάρα» εδώ και μια δεκαετία.

 

MEVACO: Το Euro2day.gr έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην εμπλοκή της Mevaco στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα στην κατασκευή των μεταλλικών μερών τους.
Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το δημοσίευμα της 25ης Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Στα πράσινα projects ποντάρει η Mevaco».

Η αναφορά αυτή γίνεται γιατί, όπως ακούμε, η εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας μεγάλης σχετικής σύμβασης στη Βόρεια Ελλάδα, συμφωνία που αν ολοκληρωθεί, αναμένεται να τονώσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο πως η Mevaco θα προχωρήσει στη διεκδίκηση και άλλων έργων, τώρα που η σχετική δραστηριότητα φουντώνει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

ΣIΔΜΑ-ΜΠΗΤΡΟΣ: Το deal ΣIΔΜΑ-Μπήτρου επηρέασε αναμφίβολα και τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της πρώτης που εκλέχθηκε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Άλλωστε, μετά την απορρόφηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος από τη ΣΙΔΜΑ, η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει πλέον το 25% των μετοχών της τελευταίας.

Έτσι, η Μπήτρος Συμμετοχών μετέχει με δύο μη εκτελεστικά μέλη στο εννεαμελές Δ.Σ. της ΣIΔΜΑ και ειδικότερα με τους κ.κ. Παναγιώτη Μπήτρο (μη εκτελεστικός πρόεδρος) και Σταύρο Γατόπουλο.

Να σημειωθεί και η τοποθέτηση στη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών ασκούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη ΣIΔΜΑ.

 

ΧΑΚ: Με πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών (μόλις 16,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. αφορούσαν πακέτα) έκλεισε το ενδεκάμηνο του 2020 για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Με δεδομένο μάλιστα ότι τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι εταιρείες CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Global και Prochoice, με μερίδια αγοράς 49,95%, 36,36% και 3,29% αντίστοιχα, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι επιδόσεις των ελληνικών χρηματιστηριακών που δραστηριοποιούνται στο Νησί της Αφροδίτης ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Ο πολύ περιορισμένος όγκος των συναλλαγών αποτελεί άλλωστε και τον βασικότερο λόγο, για τον οποίον προωθείται από την κυπριακή κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ μέσα στο 2022.

ΥΓ: Κάποιοι επενδυτές από την Ελλάδα έχουν «ανακαλύψει» μετοχές στο ΧΑΚ που θεωρούν έντονα υποτιμημένες λόγω της οριακής τους εμπορευσιμότητας και έχουν πάρει θέσεις, αποβλέποντας σε κέρδη στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v