Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2021

Το «μομέντουμ» στα θαλάσσια αιολικά & σφηνάκια για τουρισμό, Paperpack και ΧΑΚ

Το «μομέντουμ» στα θαλάσσια αιολικά & σφηνάκια για τουρισμό, Paperpack και ΧΑΚ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Πολλή συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για τις επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Και η κουβέντα επικεντρώνεται στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράγοντες της αγοράς που είχαν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, όταν η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη είχε ασχοληθεί με το θέμα, θυμίζουν τα λάθη που έγιναν την εποχή εκείνη. Με το νόμο που είχε εκπονήσει η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, περιέπλεξε περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης, χωροθέτησης κ.λπ., με αποτέλεσμα να παγώσει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα ίδια στελέχη, λοιπόν, επανέρχονται τονίζοντας το θετικό μομέντουμ που υπάρχει σήμερα. Όπως η ξεκάθαρη στρατηγική της Ε.Ε. για τη διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας, η πρόοδος της τεχνολογίας για τα πλωτά αιολικά πάρκα, τα οποία ταιριάζουν περισσότερο με την ελληνική πραγματικότητα (μεγάλα βάθη στο Αιγαίο) κ.λπ.

Έτσι, οι συγκεκριμένοι παίκτες σημειώνουν πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη στην προσπάθεια εκπόνησης ενός θεσμικού πλαισίου, που θα φρενάρει την επενδυτική ορμή. Ίσως, υπογραμμίζουν, τα ώριμα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα και να αποτελέσουν τον πόλο έλξης και για ξένα κεφάλαια…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Όλο και πιο πίσω μεταφέρει την ημερομηνία έναρξης της θερινής σεζόν για όλη τη Μεσόγειο η έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες και τα σκληρά lockdown στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού, έγραφε πριν λίγες ημέρες το Euro2day.gr και o φινλανδικός tour operator Aurinkomatka φρόντισε να το επιβεβαιώσει.

Δημοσιοποίησε την απόφασή του να αναβάλει για τις αρχές Ιουνίου τις αναχωρήσεις για Σκιάθο, Κω Θάσο, Ζάκυνθο. Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, δυσκολεύουν οι συνθήκες για την τουριστική αγορά…

 

ΧΑΚ: H Δήμητρα είναι επενδυτική εταιρεία που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με discount που προσεγγίζει το 70%! Ειδικότερα, η μετοχή άξιζε χθες στο ταμπλό 0,40 ευρώ, όταν στις 31/12/2020 η εσωτερική της αξία κυμαινόταν στο 1,32 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 75% του ενεργητικού της Δήμητρας είναι τοποθετημένο σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ ένα άλλο τμήμα αυτού σε τίτλους εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑΚ (π.χ. Logicom και Lordos Hotels), σε ακίνητα και μετρητά.

 

SEE GAMING: Συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης για τα ομόλογα της SEE Gaming του επιχειρηματία Αλέξανδρου Φoυρλή ανακοίνωσε χθες το ΧΑΚ, καθώς η ελληνική εταιρεία όχι μόνο δεν έχει πληρώσει το κουπόνι στους ομολογιούχους, αλλά επιπλέον δεν έχει καν εκδώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2019.

Και προφανώς ούτε για το πρώτο εξάμηνο του 2020...

 

PAPERPACK: Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια πρόταση σε μια εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ και η τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν έχει φτάσει (ή και ενίοτε ξεπεράσει) το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει τόσες πολλές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση της Paperpack, όπου παρά το γεγονός ότι το κινεζικό fund έχει ορίσει το τίμημα της δημόσιας πρότασης στα 6,66 ευρώ ανά μετοχή (ήδη πέρασε το πακέτο μέσω των οποίων ρευστοποίησαν τις θέσεις τους οι πρώην βασικοί μέτοχοι), η τρέχουσα τιμή του τίτλου έγραψε χθες υψηλό δωδεκαμήνου σε χαμηλότερο επίπεδο, στα 6,60 ευρώ.

Η ουσία είναι πως αρκετοί μικροεπενδυτές επιλέγουν να εισπράξουν «εδώ και τώρα» το όποιο αντίτιμο, αντί να περιμένουν προκειμένου να καρπωθούν «κάτι παραπάνω» σε λίγους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v