Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2021

Η νέα συμφωνία Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός και το κρίσιμο ερώτημα

Η νέα συμφωνία Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός και το κρίσιμο ερώτημα

Λίγο πριν την υπογραφή της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης κι εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής, αλλά και του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η παραχωρησιούχος εταιρεία.

Αυτό υποστηρίζουν πηγές που παρακολουθούν τις εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η σύμβαση και το business plan της θυγατρικής της καναδικής Eldorado Gold θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση με νόμο, αλλά απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να ενημερωθεί και ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν τον ανασχηματισμό. Η νέα σύμβαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καλύπτει αφενός τις απαιτήσεις των Καναδών για τη θέσπιση δικλίδων ασφαλείας ως προς την τήρηση των χρόνων αδειοδότησης των εργασιών, δραστηριοτήτων και εγκατάστασης εξοπλισμού. Αφετέρου, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας εμφανίζεται περισσότερο γενναιόδωρο ως προς τα έσοδα του δημοσίου, τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες, το ύψος των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας.

Με τα τελευταία, σχολιάζουν οι προαναφερόμενοι παράγοντες, ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Η στήλη κατάφερε να μάθει πως, για παράδειγμα, από τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στην 25ετία, το 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει τα πρώτα πέντε χρόνια. Αφορά κατά κύριο λόγο την κατασκευή του εργοστασίου της μεταλλουργίας για τον χρυσό στις Σκουριές. Ή ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη Χαλκιδική θα ανέλθουν σε «πολλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» και τα περισσότερα έργα κοινωνικής ευθύνης θα υλοποιηθούν νωρίς (εμπροσθοβαρώς). Επίσης οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 3.000 από 1.800 σήμερα, στην κατασκευαστική περίοδο, ενώ οι προβλέψεις άμεσων κι έμμεσων θέσεων εργασίας υπολογίζονται στις 5.000 στα πρώτα 2,5 χρόνια της νέας σύμβασης.

Όλα καλά μέχρι εδώ και «το κλίμα θετικό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο τηρείται ακόμη σιγή ιχθύος για το επίμαχο θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθήσει η Ελληνικός Χρυσός για την επεξεργασία του χρυσού… και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κοντός ψαλμός…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v