Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2021

Το κυβερνητικό αφήγημα για την Palantir και η… μυστικοπάθεια!

Το κυβερνητικό αφήγημα για την Palantir και η… μυστικοπάθεια!

Θέμα ημερών είναι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη γνωστή υπόθεση με την αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Palantir. Όπως πληροφορείται ο ΧΑΜ, στην κυβέρνηση θα υποστηρίξουν πως δεν ήταν απαραίτητη η δημοσίευση στη «Διαύγεια», επειδή η συνεργασία δεν ήταν δωρεά ή χορηγία, αλλά «παροχή δοκιμαστικής υπηρεσίας χωρίς κόστος». 

Αυτή η «πιλοτική σύμβαση» με την Palantir έληξε στο τέλος του 2020 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Το σύστημα, μέσω του οποίου ενημερώνεται το Μέγαρο Μαξίμου για σειρά δεδομένων που συνδέονται με την πανδημία, θα το λειτουργεί προσωρινά, μέσω μιας μικρής σύμβασης, μία από τις Big Four (τους τέσσερις διεθνείς ομίλους ελεγκτών και συμβούλων). Στόχος είναι να βγει σε διαγωνισμό ένα μεγάλο έργο που θα αφορά ένα σύστημα επεξεργασίας ανοικτών δεδομένων (από την κίνηση στους δρόμους μέχρι τις δίκες που πραγματοποιούνται καθημερινά…) με κοινοτικά κονδύλια.

Επειδή στη Βουλή έχουν υπάρξει και αιτήματα κατάθεσης εγγράφων, είναι σφόδρα πιθανή και η κατάθεση της σύμβασης με την Palantir, όπως είχε γράψει πρόσφατα το Euro2day.gr, με βάση τις τότε διαρροές κυβερνητικών στελεχών. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο φορέας με τον οποίο είχε συμβληθεί η αμερικανική εταιρεία, ούτε ποια ακριβώς στοιχεία συγκέντρωνε το σύστημα που παραχώρησε στην κυβέρνηση, ούτε ποιοι φορείς το αξιοποιούσαν. 

Κι αυτή η «μυστικοπάθεια», αν μη τι άλλο, δημιουργεί ερωτήματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v