Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 25,5% στην Ελλάκτωρ το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη

(upd) Οι δύο εφοπλιστές είχαν υπογράψει δεσμευτική συμφωνία απόκτησης του 18,33% της Ελλάκτωρ, με πωλητή την πλευρά της Pemanoaro. Νέα δεδομένα πριν την κρίσιμη Γ.Σ. Τι λένε πηγές κοντά στην πλευρά της Reggeborgh

Με 25,5% στην Ελλάκτωρ το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη

Το 25,5% της Ελλάκτωρ θα ελέγχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, οι οποίοι εξάσκησαν το δικαίωμα εξαγοράς μετοχών που κατείχε η κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση. Μάλιστα ακούγεται πως αποκτούν ποσοστό μεγαλύτερο του 18,33%, που είχαν αρχικώς συμφωνήσει. Ωστόσο στελέχη της αγοράς υποστήριζαν νωρίτερα πως «πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» ως προς τις συγκεκριμένες πληροφορίες και να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας». Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η απόκτηση του 25,5% οι δυο εφοπλιστές δείχνουν πως έχουν ευρύτερα σχέδια για την εταιρεία. 

Η επένδυση που πραγματοποιούν οι δύο εφοπλιστές αλλάζει τις ισορροπίες στη διαμάχη με την ολλανδική Reggeborgh Invest για τη διοίκηση του ισχυρού ομίλου.

Οι Ολλανδοί, όταν ασκήσουν το δικαίωμα για αγορά του 12,55% που κατέχει σήμερα ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, θα διευρύνουν το ποσοστό τους στο 26,72% της Eλλάκτωρ, δηλαδή λίγο ψηλότερα από τους κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκο. Η πλευρά της Reggeborgh διαρρέει εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, πως στηρίζεται και από άλλους επενδυτές της Eλλάκτωρ και πως στην επικείμενη γενική συνέλευση «μπορεί να επιβάλει κατ’ απόλυτο τρόπο τις απόψεις της».

Όμως όλα θα κριθούν στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και συνεχίζεται η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αλλαγή διοίκησης που είχαν ζητήσει οι Ολλανδοί και δύο άλλοι μέτοχοι της Eλλάκτωρ

Στην αντεπίθεση η Reggeborgh με σοβαρές αιχμές κατά διοίκησης

Στην αντεπίθεση πέρασε την Πέμπτη η ολλανδική Reggeborgh μετά τις συνεχιζόμενες φήμες για τις κινήσεις των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου και την επικείμενη αύξηση του ποσοστού τους στην Ελλάκτωρ.

Παράγοντες που συνδέονται με τον ολλανδικό όμιλο υποστηρίζουν πως «η φιλοσοφία της Reggeborgh διαχρονικά εδράζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών όπου δραστηριοποιείται, στην εμπιστοσύνη προς το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων όπου επενδύει – χωρίς ανάμειξη στις διοικητικές αποφάσεις – , στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και στο σεβασμό των αξιών των εταιρειών και των χωρών όπου είναι παρούσα».

Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν πως «οι επιτυχημένες επενδύσεις της REGGEBORGH σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι η εγγύηση που παρέχει για την επόμενη μέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το ανθρώπινο δυναμικό και τους μετόχους της, που καλείται να αποφασίσει το σώμα των μετόχων, υπερψηφίζοντας την πρόταση που από κοινού με άλλους μετόχους έχει υποβάλει η Reggeborgh για τη νέα διοίκηση της εταιρείας».

«Απέναντι στην πρόταση αυτή, που θα υλοποιηθεί αν έτσι αποφασίσει η γενική συνέλευση της εταιρείας, δεν υπάρχει κάποια άλλη αξιόπιστη επιλογή» καταλήγουν. Τονίζουν, επίσης, πως «παρά τα θρυλούμενα, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει προς το Χρηματιστήριο για πώληση ποσοστού 18% της εταιρείας από την εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση προς έτερο επενδυτικό σχήμα, σε συνέχεια της δεσμευτικής συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «πέραν αυτού, χρηματιστηριακές κινήσεις όπως η πώληση μετοχών από τον κ. Σάκη Καλλιτσάντση μόλις δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της 10ης Δεκεμβρίου 2020 περί ΑΜΚ της εταιρείας πως άραγε αξιολογείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Επιπλέον, έχει διερευνηθεί αρμοδίως το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του Αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας, όπου – όπως λέγεται – αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της εταιρείας; Και ποιο άραγε μήνυμα εκπέμπει προς το επενδυτικό κοινό για τη σταθερότητα και αξιοπιστία της διοίκησης του αδελφού του σ’ αυτήν την κρίσιμη για την επιβίωση της εταιρείας συγκυρία;»

Τέλος, αναρωτιούνται «με ποια εχέγγυα αξιοπιστίας, ως επικεφαλής ενός αποσυντεθειμένου διοικητικού συμβουλίου και αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, μπορεί να διαχειρισθεί ο κ. Σάκης Καλλιτσάντσης τις τύχες της εταιρείας και να βρει συνομιλητές στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις; Με ποια φερεγγυότητα μεθοδεύει στο παρά πέντε την εκποίηση σημαντικών ακινήτων του Ομίλου, όπως το μεγάλο οικόπεδο της REDS A.E. στο Βουκουρέστι, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v