Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2021

Ελλάκτωρ: To… «κλου» της ΓΣ και οι δυσκολίες της επόμενης μέρας

Ελλάκτωρ: To… «κλου» της ΓΣ και οι δυσκολίες της επόμενης μέρας

Η μεγάλη έκπληξη της χθεσινής συνέλευσης στην Ελλάκτωρ, το… «κλου» της ημέρας που λένε, παρότι άνευ ουσιαστικής σημασίας, ήταν η… διχασμένη ψήφος των εφοπλιστών στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ανευ σημασίας, διότι με αντίθετους τους Ολλανδούς, δεν είχε ελπίδα να περάσει η ΑΜΚ, έκπληξη διότι κάποιες δεκαετίες τώρα στην αγορά, δεν έχουμε δει μέτοχο που να ψηφίζει με το ένα μέρος των μετοχών του «υπέρ» και με το άλλο «κατά»!

Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αυτό όμως προκύπτει από την ίδια την καταμέτρηση αφού οι Ολλανδοί έλεγξαν περίπου το 61% των παρόντων, πλην όμως η αύξηση καταψηφίστηκε από το 88,4% των παρόντων.

Κατά τα λοιπά, ανάγοντας τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν και συντάχθηκαν με την κάθε πλευρά, στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, προκύπτει ότι η Reggeborgh στηρίχθηκε από το 47,1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό εντυπωσιακό ομολογουμένως, ενώ η έτερη πλευρά μόλις από το 29,8%.

Ωστόσο το 23% των μετόχων δεν παρέστη στη Γενική Συνέλευση, παρότι η κρισιμότητά της ήταν γνωστή στο πανελλήνιο.

Τα ποσοστά αυτά έχουν τη σημασία τους. Αν υποθέσουμε ότι διατηρούνται, ως προς τη σύνθεση των δύο προσώρας αντιμαχόμενων πλευρών, τότε η χθεσινή μειοψηφία, ακόμη και με ποσοστά απαρτίας της τάξεως του 88-89%, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν στην πράξη, θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει π.χ. μια αύξηση κεφαλαίου.

Για την ακρίβεια, με ποσοστά απαρτίας σαν αυτό της χθεσινής συνέλευσης (κάτω από 77%) επικίνδυνα κοντά στο 33,4% επί των -σε μια τέτοια περίπτωση- παρόντων, είναι και τα ποσοστά που εμφανίζονται να ελέγχουν απευθείας (25,58%) αποκλειστικά οι δύο εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης.

Πρώτα βέβαια θα πρέπει να δούμε τους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης, ως προς την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eλλάκτωρ, καθώς το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία χρειάζεται… ζεστό χρήμα.

Σε κάτι τέτοια θέματα, αλλά και στο πώς θα δοκιμαστεί πλέον στην πράξη η θεωρία της μη ύπαρξης προβλήματος ανταγωνισμού, που υπερασπίζεται σθεναρά η Reggeborgh, εντοπίζονται αρκετές από τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v