Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2021

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς, η εστίαση και το... χρονόμετρο

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς, η εστίαση και το... χρονόμετρο

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο θέμα συζήτησης μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών.

Η στήλη πληροφορείται ότι σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι θεσμοί επέμεναν ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να ανοίξουν, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προστασία για κανέναν (πέραν όσων έχουν μπει σε προγράμματα όπως το Γέφυρα κ.λπ.).

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους επιδιώκουν να ξανανοίξουν οι πλειστηριασμοί, αλλά η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους ευάλωτους και το κουβάρι θα ξετυλιχθεί άμεσα.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να δοθεί παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για κάποιους μήνες, μέχρι το καλοκαίρι, για τους ευάλωτους και όσους επαγγελματίες έχουν δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

 

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Εντύπωση προκάλεσε στην αγορά η άγνοια που δήλωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για επιβολή «χρονόμετρου» στην ώρα που θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα.

Πολύ νωρίς το πρωί, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε στον AΝΤ1 ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του. Δεν πέρασε πολλή ώρα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για χρήση της πλατφόρμας προκειμένου να μετριέται ο χρόνος που ο καταναλωτής κάνει τις αγορές του.

Δύο υπουργεία, δηλαδή, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθω στο επόμενο briefing».

Ο ίδιος πάντως είδε ως «μισογεμάτο» το ποτήρι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα δείχνουν ότι μέσα σε αυτά τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα... 


ΕΣΤΙΑΣΗ: Το παρατεταμένο λουκέτο φέρνει γκρίνιες, όπως φαίνεται και από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στον κλάδο. Εκπρόσωποί του εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα υπό συνθήκες αυστηρών περιορισμών. Τους επικαλέστηκε προ ημερών και ο Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας στο Mega ότι οι επικεφαλής του διαμηνύουν στην κυβέρνηση «να μη βιαστεί».

«Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει τη λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανακλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν», υπογράμμισε.

Υπάρχουν όμως και οι… διαφωνούντες. Το σωματείο BARECA, που δηλώνει πως εκπροσωπεί 350 εταιρείες με 24.000 εργαζόμενους, ζητά το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ, με την παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Υποστηρίζει ότι οι επιχειρηματίες που επιθυμούν, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν και δηλώνει πως πρέπει να σταματήσει άμεσα η άδικη ισοπέδωση των επαγγελματιών και των χώρων εστίασης.

Επ’ αυτών καλεί σε συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v