Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2021

Βραδιά πολέμου στα ΕΛΠΕ, εξέγερση στην εστίαση και σφηνάκι για ΕΥΠΙΚ

Βραδιά πολέμου στα ΕΛΠΕ,  εξέγερση στην εστίαση και σφηνάκι για ΕΥΠΙΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ στα διυλιστήριά μας στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, μόνο εν καιρώ πολέμου θα το βιώναμε…».

Με αυτή τη φράση, στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων περιέγραψε στη στήλη τις επιπτώσεις που προκάλεσε το μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας του βραχυκυκλώματος και της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

Ο σταθμός του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο και η γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης σε συνδυασμό με την πυρκαγιά έφερε τόσο τις μονάδες της συγκεκριμένης περιοχής όσο και εκείνες των ΕΛ.ΠΕ. της Ελευσίνας στα όριά τους...

Οι τέσσερις γραμμές μεταφοράς ρεύματος από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου που ηλεκτροδοτούν τα ΕΛ.ΠΕ. τέθηκαν βίαια εκτός λειτουργίας, εξέλιξη που σήμανε συναγερμό. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, όσες γεννήτριες κι αν διαθέτουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ηλεκτροδότησης.

Το προσωπικό, μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, πέτυχε να σβήσει τις μονάδες παραγωγής μέσα σε λίγη ώρα. Όπως θυμίζει στη στήλη η ίδια πηγή, ένα διυλιστήριο για να σβήσει τελείως -όπως συμβαίνει στις περιόδους συντήρησης- χρειάζεται μέρες. Όπως επίσης απαιτούνται και μέρες για να επαναλειτουργήσει…

Σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό προσώρας δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Το ευτύχημα είναι πως χάρη στην εκπαίδευση και την εμπειρία του προσωπικού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα…


ΕΣΤΙΑΣΗ: «Πανί με πανί» έχουν μείνει εργαζόμενοι αλλά και μερίδα επαγγελματιών της εστίασης. Αν και το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες χαρακτηρίζεται βελτιωμένο ως προς το σκέλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν φαίνεται να πείθει το σύνολο των επαγγελματιών που προετοιμάζονται για την αυριανή κινητοποίηση «παράδοσης των κλειδιών».

Η δράση που θα λάβει χώρα στην πλατεία Συντάγματος 10:00 - 14:00 συντονίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αλλά υποστηρίζεται από πολλά σωματεία επαγγελματιών, ακόμη κι εκείνα που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσουν και αυτόνομη δράση, διεκδικώντας βήμα για τα ειδικότερα προβλήματα των μελών τους.

Μια τέτοια ομάδα -ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις- που έχει φτάσει να αριθμεί μερικές εκατοντάδες, όπως μας μεταφέρουν στελέχη του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης (με 300 εγγεγραμμένα μέλη), διερευνά νομική οδό για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Την άλλη Τετάρτη, σε συνάντηση που προγραμματίζεται με τη συμμετοχή επαγγελματιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί ορισμένες από τις διεκδικήσεις τους, τις οποίες θεωρούν κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται το επίδομα ιδιοκτητών αλλά και η θέσπιση ενοικιοστάσιου, με ταυτόχρονη παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν και απαγόρευση των εξώσεων όσο μαίνεται η κρίση.

Μέχρι τον Μάρτιο προβλέπεται να δρομολογηθούν προς κατάθεση οι αγωγές. Μέχρι τότε όμως είναι πιθανόν, ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των μέτρων από την κυβέρνηση, να το ξανασκεφτούν...

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Πίστη με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), έχει έρθει η ώρα που -σύμφωνα με πληροφορίες- οι σχετικές συζητήσεις αρχίζουν να καταλήγουν σε συμφωνίες.

Ειδικότερα, το 2021 αναμένεται να ανακοινωθεί από τον εισηγμένο όμιλο πως αντί να δημιουργήσει μόνος του δικό του ΤΕΑ, θα εγγράψει στελέχη και συνεργάτες του στο Ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών (εξοικονόμηση κόστους, οικονομίες κλίμακας).

Παράλληλα, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε ασφαλιστικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Πίστης που θα διατίθενται εθελοντικά στα μέλη του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ με προνομιακούς όρους και θα αφορούν καλύψεις οι οποίες σήμερα δεν προσφέρονται από το Ταμείο.

Έμφαση, όπως ακούμε, θα δοθεί στον κλάδο της υγείας (π.χ. για τα μέλη του Ταμείου μετά τη συνταξιοδότησή τους), χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες καλύψεις, όπως π.χ. συμβόλαια αστικής ευθύνης οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί κλασικό παράδειγμα, που δείχνει ότι η ιδιωτική και η επαγγελματική ασφάλιση μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά, προς όφελος και των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v