Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2021

Στενό μαρκάρισμα στον ΕΦΚΑ από δικηγόρους - Στενάζει το εμπόριο στη Θεσσαλονίκη

Στενό μαρκάρισμα στον ΕΦΚΑ από δικηγόρους - Στενάζει το εμπόριο στη Θεσσαλονίκη

ΕΡΜΟΥ vs ΤΣΙΜΙΣΚΗ: Κάτω από τα 2 δισ. ευρώ βάζει η αγορά τον πήχη για τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων, από τα 5,5 δισ. ευρώ σε εποχή κανονικότητας και τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Η αγορά «στενάζει» τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην Πάτρα όσο και στη Λάρισα. Με άλλα λόγια, η εικόνα της εμπορικής κίνησης την τελευταία εβδομάδα δεν είναι πολύ διαφορετική στις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» περιοχές παρά τις διαφορές στους περιορισμούς.

Η στήλη μίλησε με επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας, που (έως σήμερα) μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς τους περιορισμούς της Αθήνας. «Η κινητικότητα στην οδό Τσιμισκή είναι όπως η Ερμού στην Αθήνα. Δεν αποτελεί, όμως, αντιπροσωπευτική εικόνα», σημειώνουν, εξηγώντας ότι 240 μαγαζιά στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης δεν μπορούν να αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί στις 8.600 εμπορικές επιχειρήσεις του δήμου της Θεσσαλονίκης.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι επαγγελματίες σε απόγνωση, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να καταναλώνουν.

Όσο για την εστίαση, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως «τραγική». Οι μισές επιχειρήσεις λένε ότι δεν θα ανοίξουν, αν δεν ψηφιστεί ο νόμος περί επιδότησης παγίων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

 

ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Στις 29 Ιανουαρίου, δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Συνεγγυητικό: Στο κράτος περνάει η πλειοψηφία του ΔΣ» είχε αναφερθεί στον προσανατολισμό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να καταλήξει σε επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν τρία μέλη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ένα από το Υπουργείο Οικονομικών, δύο από τα μέλη του Συνεγγυητικού που είναι και μέλη του ΧΑ (από τις χρηματιστηριακές εταιρείες) και ένα από τα μέλη του Συνεγγυητικού που δεν είναι μέλη του ΧΑ (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ΣΕΠΕΥ).

Είναι προφανές ότι ο ΣΜΕΧΑ αντιδρά σε μια τέτοια κατεύθυνση, θεωρώντας ότι στη διοίκηση του Συνεγγυητικού θα πρέπει να έχουν πλειοψηφία εκείνοι που βάζουν τα λεφτά τους και που έχουν κάθε λόγο (και συμφέρον) να τα διαφυλάξουν και να τα διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στον σχετικό διάλογο μπήκαν και οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν ένα μέλος του Δ.Σ. να ορίζεται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με αντίστοιχη μείωση των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τρία σε δύο.
Ή εναλλακτικά -αν δεν υπάρξει πρόθεση να περιοριστούν στα δύο τα μέλη που θα προέρχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-, να υπάρξει εκπροσώπηση των τραπεζών, με αύξηση του συνολικού αριθμού των μελών του ΔΣ από τα επτά στα εννέα.

Οψόμεθα…

ΥΓ: Ορισμένοι κύκλοι βέβαια εξέφρασαν την απορία τους: τόσα μέλη στο Δ.Σ. ενός οργανισμού, που με βάση το νέο διαφαινόμενο καθεστώς θα έχει μόνο διαχειριστικό και όχι εποπτικό χαρακτήρα, μήπως είναι πολλά;

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ: Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια και το οριστικό ύψος της έκτακτης παροχής, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας είναι στα… κάγκελα και έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την αντίδρασή τους στις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ενδέχεται να δημοσιευθεί σήμερα, με στόχο να ανοίξει η αναγκαία πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων το συντομότερο δυνατό και να πάρουν το επίδομα, ύψους μάλλον 400 ευρώ, επιστήμονες και επαγγελματίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η εισαγωγή κριτηρίων ωστόσο γεννά αντιδράσεις. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας έχει αποστείλει στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αίτημα λογοδοσίας, με το οποίο ζητεί να του χορηγηθεί λεπτομερής ισολογισμός και απολογισμός για τα έτη 2011-2020, της είσπραξης και απόδοσης των εισφορών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΑ.

Πρόκειται για το ποσό των 20 ευρώ τον μήνα που καταβάλλουν οι δικηγόροι (καθώς και οι μηχανικοί και γιατροί, ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείο των επιστημόνων), εισπράττει το Ταμείο και οφείλει να το αποδίδει στον ΟΑΕΔ.

Δεδομένου ότι από τον ειδικό αυτό λογαριασμό στον ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτηθεί η έκτακτη ενίσχυση των επιστημόνων, ο ΔΣΑ ζητεί να γνωρίζει το ύψος των κεφαλαίων που έχουν μαζευτεί. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων ζητούν και την αναλυτική, κατά μήνα, πορεία της με αριθμό υπόχρεων δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ., αλλά και τα ποσά που τελικά αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ.

Τέλος, και αυτό έχει ιδιαίτερα σημασία, ζητούν ενημέρωση και για τυχόν παρακράτηση των εισφορών ανεργίας προς χρήση σε έτερους σκοπούς, το ύψος αυτής, τους λόγους που την επέβαλαν καθώς και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v