Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2021

Το δίλημμα Jumbo στους εργαζόμενους και το «καλύτερα κλειστοί» στο εμπόριο

Το δίλημμα Jumbo στους εργαζόμενους και το «καλύτερα κλειστοί» στο εμπόριο

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Η απόφαση να ενισχυθεί ο ακτοπλοϊκός κλάδος με 12 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο έγινε ήδη γνωστή και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας το επικοινώνησε αρμοδίως. Οι ακτοοπλόοι χαρακτηρίζουν ευπρόσδεκτη αυτή την, έστω και κουτσουρεμένη, βοήθεια, αλλά επισημαίνουν με νόημα ότι η καθυστέρηση που έπαιξαν τα συναρμόδια υπουργεία άφησαν τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις χωρίς οικονομική στήριξη τον Ιανουάριο. Επίσης συμπληρώνουν ότι η οικονομική βοήθεια που δίνεται για τον Φεβρουάριο επεκτείνεται και σε ορισμένες γραμμές που εξυπηρετούνται κυρίως τους θερινούς μήνες από ταχύπλοα αφού είναι «τουριστικές γραμμές» όπως π.χ. η γραμμή Ηράκλειο - Σαντορίνη, που «βγάζει μάτι» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Με τέτοια διανομή των περιορισμένων κονδυλίων, υπάρχει κίνδυνος κάποια από τις εταιρείες με συμβατικά πλοία «να σκάσει».

Τότε να δούμε ποιος θα καλύψει το κενό, προειδοποιούν οι ακτοπλόοι...

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Καλύτερα κλειστοί, να μην «τρέχουν» και κάποια έξοδα. Αυτό έλεγαν χθες κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα ταμεία των οποίων είναι άδεια.

Εξαιρώντας τις πρώτες ημέρες μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, η εμπορική κίνηση έχει πέσει δραματικά. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, τα μαγαζιά ήταν άδεια ακόμη και στις… Αλκυονίδες ημέρες, όπως λένε χαρακτηριστικά έμποροι.

Παρά τον καλό καιρό «δεν πάτησε ψυχή» σε μερικές γειτονιές, ενώ λόγος γίνεται και για τα συλλαλητήρια που έκοψαν κίνηση από τα μαγαζιά της Αθήνας, λίγες ημέρες πριν το νέο lockdown που ανακοινώθηκε.

Ενδεικτικό της παρακμής της αγοράς είναι ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά που δεν άνοιξαν με την επανεκκίνηση. Ειδικά γύρω από το Μοναστηράκι, την Πανδρόσου, την Ηφαίστου ή στην Αδριανού, ζήτημα είναι αν άνοιξαν 5-6 μαγαζιά στον κάθε δρόμο.

Εκεί, επανεκκίνηση και lockdown ήταν το ίδιο πράγμα…

 

JUMBO: Τι είναι προτιμότερο, να χάσεις μέρος του μισθού ή της άδειάς σου; Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται προφανώς και από το ύψος των αποδοχών. Αλλιώς θα απαντήσει ένα υψηλόμισθο στέλεχος κι αλλιώς ένας απλός υπάλληλος.

Στο δίλημμα πάντως καλούνται να απαντήσουν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι αρκετών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Jumbo. Έλαβαν και σχετική επιστολή από τον εργοδότη τους με ημερομηνία 8.2.2021, που τους ενημερώνει ότι καθώς όλα τα καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της απόφασης να μην υποστηρίξουν το μοντέλο click away, έχουν το «ευεργέτημα» να επιλέξουν κάτι από τα παραπάνω.

Επιλέγοντας «άδεια» λαμβάνουν τις αντίστοιχες πλήρεις αποδοχές, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή με 534 ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v