Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2021

Πώς έγινε… ταξική η κυβέρνηση και γιατί (ξανα)έπαθαν νευρική κρίση οι λογιστές

Πώς έγινε… ταξική η κυβέρνηση και γιατί (ξανα)έπαθαν νευρική κρίση οι λογιστές

ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες λογιστήρια και επιχειρήσεις προκάλεσε η αρχική διατύπωση του κριτηρίου επιλεξιμότητας, ήτοι του «κόφτη» που προβλέφθηκε για τις «παλαιές» επιχειρήσεις στην ΚΥΑ για τις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου.

Η πλειονότητα των ειδικών και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, διαβάζοντας την ΚΥΑ, αντιλαμβάνονταν ότι μένουν εκτός μέτρου, όλες οι νέες, με έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 επιχειρήσεις, ενώ για τις παλαιές, ισχύει ο κόφτης, εφόσον υπάρχει αύξηση τζίρου.

Ηταν δε, τόσο μεγάλη η αντίδραση, που αναγκάστηκαν τα συναρμόδια υπουργεία να βγάλουν διευκρινιστική ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι νέες, ανεξάρτητα από τον τζίρο και το αν υπόκεινται σε ΦΠΑ ή όχι, εφόσον οι ΚΑΔ εντάσσονται στις πληττόμενες, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου. Εξαιρούνται δε, μόνο οι παλαιές, με έναρξη προ του 2018, που υπόκεινται σε ΦΠΑ, δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019 και παρουσιάζουν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Βέβαια και αυτές, εκτιμώνται σε περίπου 50.000, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς στο οικονομικό επιτελείο, λόγω των αντιδράσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο προϋπολογισμός του μέτρου έπεσε από τα 306 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο στα 250 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προαναγγελία των αναστολών και πλέον, στα 200 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Όσο για την ταλαιπωρία των λογιστών, αυτή φαίνεται πως πήρε μια μικρή παράταση. Για την ακρίβεια, παράταση πήρε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, έως το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαρτίου…

 

SMS 6: Η έκρηξη των κρουσμάτων και η ασφυξία στο ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, φαίνεται πως έβαλε τέλος στις «ταξικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ότι μόλις πριν από 20 ημέρες η απαγόρευση χρήσης Ι.Χ. προκειμένου ένας πολίτης να μεταβεί σε χώρο άθλησης αποκλείστηκε ως μέτρο άδικο για όσους ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ελεγε στις 10 Φεβρουαρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς (τα κεφαλαία από την απομαγνητοφώνηση του υπ. Πολιτικής Προστασίας):

«Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρώτον, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον, διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής»…

Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

ΚΑΥΣΙΜΑ: Με… το αριστερό ξεκίνησε το πρώτο φετινό δίμηνο ο κλάδος εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, κυρίως λόγω του ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι έντονα μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Να σημειωθεί ότι η υστέρηση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στο εξάμηνο, γιατί πέρυσι την άνοιξη πολλά νοικοκυριά είχαν τρέξει να φουλάρουν τα ντεπόζιτά τους, εκμεταλλευόμενα τις συγκυριακά χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Αντίθετα, οι εταιρείες ευελπιστούν φέτος σε αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης, που πέρυσι είχε επηρεαστεί έντονα αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου lockdown, αλλά και από τον ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό ξένων τουριστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v